Jan Heemskerk

Win het boek ‘Stoppen met tobben’ van Jan Heemskerk

Jan Heemskerk was een echte tobber. Tot hij er op een mooie dag schóón genoeg van had. Hij ging op zoek naar een manier om van zijn gepieker af te komen en schreef er meteen maar een boek over: Stoppen met Tobben. Hoe dat afliep, vertelt hij zelf én je maakt kans om het boek te winnen!

“Overmatig piekeren is een nare en vermoeiende kwaal. Je gaat er de hele tijd van uit dat alles in je leven zal mislopen en maakt je daar non-stop zorgen over, zonder feitelijk het ‘probleem’ op te lossen. Het gevolg is een negatieve spiraal van doemgedachten, eindeloos malen, en allerlei klachten als slapeloosheid, pijntjes en – als het echt uit de hand loopt – neerslachtigheid of depressie.”

Geniepe aandoening

“Piekeren is ook een geniepige aandoening. Het kan heel goed zijn dat je – net als ik – aanvankelijk niet eens in de gaten hebt dat je je wel héél veel zorgen maakt over, en kostbare tijd spendeert aan gebeurtenissen die feitelijk niet zo gek veel om het lijf hebben. Als je eenmaal in de gaten hebt wat er met je gebeurt, kun je je ook nauwelijks meer voorstellen dat je je dáár zo druk over hebt gemaakt. En vind je jezelf een behoorlijke sukkel dat je je zó lelijk bij je eigen neus hebt genomen/ laten nemen.”

Aangeleerd gedrag

“Want piekeren is aangeleerd gedrag. Je hebt jezelf gedachtenpatronen eigen gemaakt (of ze zijn je in je vroege jeugd aangeleerd) die schadelijk voor je zijn, maar die zich listig in je onderbewustzijn schuilhouden en impulsen van buitenaf stelselmatig dreigend donkergrijs kleuren, zodat jij er wakker van gaat liggen en schier oncontroleerbaar over gaat liggen tobben. De kunst is die gedachten te gaan zien en herkennen voor de negatieve waandenkbeelden die ze meestal zijn, en die gedachten te verruilen voor een meer realistische, positieve en constructieve kijk op wat het leven je voor de voeten gooit.”

Rotdag

“Zo had ik voorheen de neiging elke dag wakker te worden met als eerste gedachte: ‘het zal wel weer een rotdag worden’. Als dat me nu gebeurt, ga ik daar niet meer blindelings in mee, maar kijk met open ogen naar de dag die voor me ligt. Ik moet dan meestal vaststellen dat ik juist een topdag tegemoet ga. Want ik heb eigenlijk een fantastisch leven! En die positieve grondgedachte maakt al een hele wereld van verschil. Als je zin in de dag hebt, is de kans dat hij leuk wordt oneindig veel groter.”

Positief tobben

“En zo heb ik nog veel meer geleerd tijdens mijn rondgang langs psychologen en slaaptherapeuten, mindful-coaches en nidra-yoga-fluisteraars, door stimulerende spreuken en magische massages, met grote inzichten en praktische tips. Ik weet nu dat je ook positief kunt tobben, en dat je gedachten niet per se de waarheid spreken. Dat je beter slaapt met warme voeten, maar dat het niet erg is als je laat in de nacht veel wakker wordt. Dat tandenpoetsen een kunstwerk kan zijn en dat je moet proberen zo veel mogelijk met je aandacht in het hier en nu te blijven. Dat je piekergedachten kunt stoppen door ‘Stop’ te roepen, ze in een kartonnen doos onder je bed te schuiven of simpelweg te negeren.”

Boek

Ik heb mezelf een dienst bewezen door dit boek te schrijven en al die dingen mee te maken. Ik zal niet beweren dat ik nu een onbezorgde flierefluiter ben geworden, maar er is een wereld van verschil tussen de hopeloze piekeraar van vorig jaar en de man van nu, die weet waarop hij moet letten om de valkuilen van zijn geest te ontwijken. Ben jij toevallig ook een tobber/ piekeraar, kan ik je ‘Stoppen met Tobben’ uit eigen ervaring van harte aanbevelen. Want verder tobben is zonde van je leven.”

Jan Heemskerk is (zelfhulpboeken)schrijver, journalist, columnist, Koffieleuter bij Koffietijd, hoofdredacteur van meneren.nl en lifestylecoach tegen wil en dank.

>> Stoppen met tobben – Jan Heemskerk, uitgeverij Unieboek | Het Spectrum, € 17,99

Zo maak je kans op het boek ‘Stoppen met Tobben’

Vul onderstaand formulier in en maak kans op het boek ‘Stoppen met tobben’. Santé mag twee exemplaren weggeven.

Deze winactie loopt tot en met 29 november 2020.

Win het boek Stoppen met tobben

Foto Jan Heemskerk: Frank Ruiter

Gerelateerde artikelen