Gezichts Verzorging

Je gezichtshuid op de beste manier verzorgen? Volg deze tips op

Lagere temperaturen, minder zon en juist meer wind en regen vragen om een andere skincare-routine. Met deze aanpassingen verzorg je je gezichtshuid op de beste manier.

In het najaar is de lucht droger en produceert je huid minder vetten, waardoor je gezicht snel droog en trekkerig aanvoelt. Om die droogte tegen te gaan, gaat je huid vaak meer talg produceren en dat kan weer resulteren in meer onzuiverheden. Monique Gottmer is eigenares van Health Beauty Center MG en geeft haar klanten geregeld skincare-advies bij de overgang van zomer naar herfst. Gottmer: “Met de wisseling van de seizoenen verandert je huid. Om daarop in te spelen, is het belangrijk je huid te blijven prikkelen door je verzorgingsritueel aan te passen. Doe je dat niet, dan kan je huid uitdrogen, gaan irriteren of onzuiverheden vertonen.” Met deze tips kun je dat voorkomen.

Gezichtsverzorging

Je favoriete dag- en nachtcrème kun je in theorie het hele jaar door gebruiken. Maar wees kritisch: is-ie vol genoeg voor het najaar? Gottmer: “Een goede crème moet hydrateren, maar mag in het najaar rijker zijn dan in de zomer, om je huid te voeden. Wil je je huid ’s nachts wat extra’s geven? Ga dan één keer per week slapen met een gezichtsmasker op.” Als de temperatuur zakt, is het geen gek idee om meerdere lagen huidverzorging aan te brengen. Een serum onder je crème en daaroverheen een voedende primer? Doen!

Wat te gebruiken? Voor extra bescherming en energie in het najaar. Intense Moisturizing Antipollution Balm, Collistar.

Ga voor retinol

In de zomer heeft je huid veel collageen verbruikt. Niet zo fijn, want deze stof heb je nodig voor een stevige, flexibele huid. Gottmer: “Daarom is het verstandig in het najaar met retinol (vitamine A, red.) te smeren. Die stimuleert de aanmaak van collageen en houdt het collageen actief. Ook collageensupplementen hebben dit effect.” Bewaar een retinolserum voor ’s avonds, want de stof kan niet goed tegen (zon)licht.

Wat te gebruiken? Krachtig retinolserum voor een gladde, jonge huid. Retinol 6TR, Medik8.

Kies voor romig

Toegegeven: facewash schuimt lekker en geeft een schoon gevoel, maar echt blij wordt je huid er niet van. Het schuimende effect van facewash is te danken aan SLS, een stofje dat de huid kan uitdrogen en irriteren. Ga nu liever voor een romige, voedende reinigingsolie, -balsem of -crème.

Wat te gebruiken? De druivenpitolie en het linolzuur reinigen en verzachten de (gevoelige) huid. Verzachtende Reinigingsolie, Nivea.

Bescherm je lippen

Je lippen bestaan uit dunne laagjes huidcellen en zijn als eerste de dupe van het veranderende weer. Een hydraterende lippenbalsem gaat uitdroging tegen en voorkomt velletjes en barstjes. Met een balsem op basis van cacao- of sheaboter zit je altijd goed, maar good old vaseline doet ook wonderen. Last van velletjes? Scrub ze voorzichtig weg met een lipscrub of een oude, zachte tandenborstel.

Wat te gebruiken? De klassieker waar je altijd van op aan kan: Vaseline.

Subtiele kleur

Je lippen kunnen dit seizoen niet zonder verzorging, maar je wilt misschien ook niet inleveren op kleur. Een getinte lippen­balsem biedt the best of both worlds. Draag je graag lipstick, maar vind je die nieuwe herfsttint te heftig? Breng hem dan met je vinger aan, het liefst óver een dun laagje lippenbalsem.
Wat te gebruiken? Castorolie, omega-6-vetzuur, vitamine E én een intense kleur. Comfort Lip Balm, Embryolisse.

Tekst: Carlijn Biesemaat

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!