temperatuur-opmeten

Zo meet jij jouw temperatuur goed op

Zeker nu er een pandemie heerst, kan het geen kwaad om je gezondheid extra goed in de gaten te houden. Aangezien koorts een veelvoorkomend symptoom is, is het belangrijk je temperatuur regelmatig te meten. Maar hoe doe je dat nu het beste? Dat leggen wij je uit!

Stel een baseline vast

Je hebt koorts wanneer je een temperatuur van 38 graden of hoger hebt, maar wanneer spreken we nu precies van verhoging? Dat is heel erg afhankelijk van de standaard temperatuur die jij hebt, die we ook wel de baseline noemen. Iedereen heeft namelijk een andere baseline, waardoor je temperatuur op verschillende momenten kan afwijken. Je genen, fysieke beweging en zelfs eten en drinken kunnen invloed hebben op je temperatuur. Meet daarom je baseline door je temperatuur een paar keer per dag te meten. Let op: ’s middags is je temperatuur altijd iets hoger dan ’s ochtends. Wanneer je hebt vastgesteld wat jouw gemiddelde temperatuur is (of die van je kids), kan je het ook makkelijker zien wanneer je verhoging hebt. Handig, vind je ook niet?

Lees ook: ‘Zieke in huis? Zo voorkom je dat jij ook de griep krijgt

Let op de thermometer die je gebruikt

Er zijn een aantal verschillende typen thermometers en die kunnen je verschillende resultaten geven. Je hebt oorthermometers, rectale thermometers, thermometers voor je voorhoofd, voor onder je arm en zelf no-touch thermometers. Maar welke kan je nu het beste gebruiken?

Het schijnt dat de oorthermometer het meest accuraat jouw temperatuur kan opmeten. Dat komt omdat je trommelvlies de kerntemperatuur van je lichaam het beste weergeeft omdat het dezelfde bloedtoevoer heeft als je hypothalamus, het deel van je hersenen dat je lichaamstemperatuur reguleert. Daarom nemen artsen vaak je temperatuur op via je oor. Let er wel op dat je niet te ver doorduwt als je thuis je temperatuur meet met een oorthermometer, anders kan je je trommelvlies beschadigen.

Voor kleine kinderen en baby’s wordt overigens nog steeds aangeraden om hun temperatuur rectaal te meten. Wanneer je oraal temperatuur meet, hou er dan rekening mee dat alles wat je hebt gegeten of gedronken dat heet of koud is de meting kan beïnvloeden. Wacht daarom altijd 30 tot 60 minuten na het eten voor je je temperatuur oraal meet.

Bron: Realsimple.com

Gerelateerde artikelen