Office 1000x1440

Zo maak je je werkplek gezonder

Acht uur per dag in een kantoor, zittend aan een bureau, starend naar een beeldscherm, met elke dag dezelfde collega’s en gesprekken. Niet echt gezond, laat staan inspirerend. Dat kan anders.

Neem gezonde snacks mee

Neem gezonde snacks van huis mee, zodat je niet bent aangewezen op kantoorsnacks. Of zet een blender en fruitmand naast de koffiemachine voor verse smoothies tijdens de koffiepauze.

Ga voor ronde vormen

Uit onderzoek van Georgia Southern University blijkt dat mensen zich comfortabeler en happier voelen in een ruimte waar veel ronde vormen of patronen zijn. Ga dus voor ronde accessoires: ronde spiegel, ronde kussens in de koffiekamer, bureaulamp met ronde vormen, of een schilderij met een golvend design.

Voorkom werk gerelateerde onzekerheid 

Flexwerkplekken in kantoortuinen kunnen onbewust je daadkracht en zelfvertrouwen ondermijnen. Arbeidspsycholoog en mindfulnesstrainer Margôt van Stee: “Moet je ’s ochtends op zoek naar een werkplek en weet je niet of jouw favoriete plek beschikbaar is? En is het maar de vraag of de printer, scanner en beamer het doen? Dit soort basale dingen kunnen je onzekerheid triggeren en zorgen voor onrust. Als je merkt dat je hier last van hebt, bespreek het dan met je werkgever. Denk niet te snel: zo werkt het hier nou eenmaal.”

Hydrateer

Door vochttekort neemt je energielevel en denkvermogen af, waardoor het moeilijker wordt om snel beslissingen te nemen. Bovendien triggert het snaaitrek. De oplossing is simpel: zet een flesje of karaf water binnen handbereik. Dan ben je geneigd om meer te drinken, blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen. En die extra pitstops zorgen meteen ook voor meer beweging en een korte mentale pauze.

Ga voor groen

Zet op je werk een plant in het zicht en je wordt daarmee 15 procent productiever. De kleur groen werkt rustgevend en planten hebben als extra voordeel dat ze rook, vluchtige organische stoffen en ziekmakende micro-organismen uit de lucht verwijderen. Planten hebben zelfs een gunstiger effect op je prestaties dan daglicht. En een plaatje van een plant helpt gek genoeg ook al. 

Bron: NASA (Amerikaanse luchtvaartmaatschappij) en de belastingdienst in Winterswijk onder 150 beeldschermwerknemers in kantoorpanden.

Doe de verwarming een tikkie lager

Volgens wetenschappers is 16,6 graden de temperatuur waarbij je hersenen het beste functioneren. En volgens ander onderzoek van de Harvard Medical School zijn lagere temperaturen ook beter voor je bloedvatenstelsel.

Blijf uit de buurt van de snoeppot

Als de werkdruk toeneemt, ben je sneller geneigd om de spanning weg te snoepen. En ook verveling is een ongezonde snaai-trigger. Suikerrijke snacks hebben een soort drogerend effect op je hersenen, waardoor je nog meer craving krijgt. Bedenk bij elke suikerrijke snack of traktatie van jarige collega’s of dit het cijfer acht of hoger waard is. En zorg voor genoeg gezonde alternatieven.

Tip: Organiseer op je werk een suikerloze dag, week of maand. Of las een beweeg-challenge in: alleen de trap gebruiken, elke anderhalf uur changé (stoelendans) en verplicht wandelen tijdens de lunch.

Tekst: Esmir van Wering

Tip van de redactie

VLUV VEEL Zitbal
Vluv Zitbal Ad
Bestel hier