Woman In Office 2100x1440

Zo los je je middagdip op

De klok slaat drie uur en je hebt last van een middagdip… Met deze tips ben je er snel weer overheen en kan je die laatste uurtjes nog even productief aan het werk.

Doe een ‘deskercise’

Je laat die middagdip zo snel mogelijk achter je door in beweging te komen. In je hersenen zitten talloze verbindingen die gevoelig zijn voor een goede doorbloeding. Door te bewegen, geef je die doorbloeding een boost en kan je brein beter functioneren. Ook komen er neurotransmitters vrij als je beweegt. Dit zijn stofjes dopamine en endorfine. Die stofjes zorgen voor een blij en gelukkig gevoel.

Zo doe je het:

Begin je deskercise met je billen. Span ze telkens vijf tot tien seconden aan en laat dan weer los. Strek je beide benen recht naar voren en beweeg je tenen richting het plafond, houd dit een tijdje vast. Zet ook je bovenlijf aan het werk: maak het namasté-gebaar met je handen en druk ze zo hard mogelijk tegen elkaar, zodat je je bovenarmen en borst voelt.

Lees ook:Altijd moe? Dit zijn verrassende oorzaken

De Pomodorotechniek

In de jaren tachtig bedacht de Italiaan Francesco Cirillo de Pomodorotechniek. Dit is nu een veelgebruikte methode voor tijdmanagement in de kantoorwereld. Cirillo merkte dat hij tijdens zijn werk constant werd afgeleid. Met zijn methode houd je de focus en geef je je hersenen regelmatig even rust. Zo blijf je fris en alert.

Zo doe je het:

Gebruik de timer op je telefoon en zet deze op 25 minuten. Die tijd (de ‘pomodoro’) gebruik je om aan een taak te werken. Hierna neem je drie tot vijf minuten pauze, om je hersenen rust te gunnen. Na de vierde ‘pomodoro’ neem je een langere pauze van ongeveer een half uur.

Eet slim

Een middagdip slaat vaak toe na de lunch, omdat je lichaam dan extra energie gebruikt om je eten te verteren. Door slimme voedingskeuzes te maken, skip je die dip. In Santé november, die nu in de winkel ligt, vind je lunchenergietips om je (werk)dag superproductief te maken.

Zo doe je het:

Ga voor een licht verteerbare lunch, die kost minder energie om te ‘verwerken’. Probeer daarnaast elke twee uur iets te eten, zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Eet bijvoorbeeld rond een uur of tien wat yoghurt en rond half vier een handje ongezouten noten, en blijf vooral uit de buurt bij suiker. Vergeet ook niet om voldoende te drinken: je hersenen bestaan voor zo’n 80 procent uit water en dat wil je natuurlijk op peil houden.

Adem in, adem uit…

De cellen in je lichaam hebben zuurstof nodig om goed te kunnen functioneren. Door werkdruk en stress kun je onbewust een verstoorde ademhaling krijgen en zo vermoeid raken. Door even te focussen op je ademhaling, kun je hem makkelijk onder controle krijgen. Hallo, hernieuwde energie!

Zo doe je het:

Leg een hand op je borst en een hand op je buik. Bij een goede ademhaling voel je je buik bewegen en blijft de hand op je borst stil. Bij het inademen zetten je buik en de onderkant van je ribben namelijk uit en trekt je buik bij het uitademen weer in. Adem een paar keer diep in en uit.

Tekst: Mara Ruijter / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie

Virtufit roeitrainer

Gerelateerde artikelen