Vrouwoptelefoon 2100x1440

Zo laat je negatief nieuws van je afglijden

Een oneindige reeks slecht nieuws is lastig te verwerken. Als je jezelf niet beschermt, kun je er enorm gestrest raken. Zó laat je slecht nieuws van je afglijden.

Je bent he-le-maal klaar met de negatieve waan van de dag, maar tóch kijk je ieder vrij moment op je telefoon, om weer overvallen te worden door al het frustrerende leed van hele wereld. Herkenbaar? Lees dan snel verder, want om je goed te blijven voelen in een eindeloze spiraal van slecht nieuws, heb je mentale hygiëne nodig.

Controle willen

Mentale hygiëne is het goed zorgen voor jezelf: een structuur in je dag, genoeg rust en slaap en lekker veel beweging. Je beschermt hiermee je fysieke en mentale gezondheid. Ook je schermtijd beperken en bewust omgaan met het nieuws dat je consumeert zijn hierbij belangrijk. “Juist in onzekere tijden willen we zoveel mogelijk informatie opzoeken om een gevoel van controle te hebben”, zegt de Amerikaanse klinisch psycholoog Jacqueline Bullis. Op de korte termijn kan aan de tv geplakt zitten of door social media scrollen een gevoel van rust geven, maar op de lange termijn geldt het tegenovergestelde. “Dan kan dit gedrag leiden tot meer angst, omdat we geloven dat al die informatie ons meer controle geeft”, zegt zij. “Hoe meer we zoeken naar die controle, hoe angstiger we worden. Het is namelijk niet mogelijk om zeker te weten wat de toekomst gaat brengen.”

Zelfs onder normale omstandigheden is het ongezond om eindeloos naar een scherm te staren en nieuws tot je te nemen. In het geval van een pandemie is het extra opletten, want veel van ons zijn bang iets belangrijks te missen, zegt Bullis. Dat nodigt uit om continu ‘aan’ te staan als het om nieuwe informatie gaat. Zeker nu door lockdows ons dagritme verstoord is, we minder om handen hebben en meer tijd hebben om te scrollen en te piekeren, is het zaak om bewust om te gaan met het consumeren van nieuws.

Tips

Kies je nieuwsbronnen. Niet ieder nieuwtje is ‘nodig’ om te weten. Heeft het zin om dagelijks op te zoeken hoeveel nieuwe coronagevallen er zijn, bijvoorbeeld? Kies twee of drie sites die je vertrouwt en check deze één of twee keer per dag. Verwijder alle nieuwsbronnen en personen die je stress en angst aanjagen van je feeds.

Ga op zoek naar positief nieuws. Wat zijn thema’s die jou inspireren en motiveren om te groeien? Of die jij simpelweg leuk vindt? Richt je social media feeds zo in, dat je dagelijks geïnspireerd wordt door mensen die je aanspreken. Omring je met thema’s en ideeën die je energie geven, want juist in een eindeloze brei van content is ook inspirerend nieuws makkelijk te vinden. Neem dus de controle over je feeds, en ben kritisch op wat je wilt lezen. Daarnaast zijn er media die positief nieuws brengen, zoals de Instagram accounts @goodnews_movement en @upworthy.

Deel de positiviteit. Ook in je sociale contacten is het makkelijk om slecht nieuws de gesprekken te laten domineren, met alle meningen van dien. Zoek daarom naar manieren om uit de mineur van het negatieve wereldnieuws te komen. Probeer bijvoorbeeld Netflix Party, waarbij je gezamenlijk en op afstand een film of serie kunt kijken. Of creëer een groepsapp waarin je positieve nieuwsberichten met elkaar deelt. Goed nieuws bestaat nog steeds!

Tekst: Emma Verweij / Beeld: GettyImages

Tip van de redactie