Cholesterol

Zó kan het ook; een nieuwe blik op cholesterol

Een te hoog cholesterol gold jarenlang als een van de belangrijkste veroorzakers van hart- en vaatziekten. Maar steeds vaker klinkt een ander geluid: is een verhoogd cholesterol wel echt zo slecht als wordt gedacht?

Er is nog weinig eenduidigheid over cholesterol. Veel deskundigen kijken ernaar op de ‘oude’ manier: hoe lager je cholesterol, hoe beter.

Lees ook: 8 tips om je cholesterol omlaag te krijgen

Cholesterol helpt bij het oplossen van problemen

Dan heb je de visie van Daan de Wit, die eveneens door veel wetenschappers wordt ondersteund: cholesterol helpt bij veel problemen, pak die problemen aan. Er is de gulden middenweg, die wordt bewandeld door onder meer voedings- en gezondheidsdeksundige Carlo Kool.

Meer factoren

Kool gelooft dat een hoog LDL-cholesterol het risico op hart- en vaatziekten verhoogt, maar voegt eraan toe dat er meer factoren van belang zijn.

“Stel dat je je altijd keurig aan de snelheid houdt, je let goed op, volgt alle verkeersregels en je zit nooit tijdens het rijden op je telefoon. Dan is de kans op een ongeluk klein, toch? Beeld je nu in dat je altijd te hard rijdt, dan zul je het met me eens zijn dat je de kans op een ongeluk vergroot. Maar dat zit hem nooit in alleen te hard rijden. Het wordt gevaarlijk als je hard rijdt terwijl het druk is of ondertussen ook nog appt. Zo is het ook met cholesterol.”

Medicatie niet altijd nodig

“Heb je alleen een te hoog cholesterolgehalte, dan is medicatie niet altijd nodig. Door gezond te leven, kun je je cholesterol ook verlagen. Maar stel dat je ook rookt en te zwaar bent, dan wordt de kans op hart- en vaatziekten veel groter.”

In het november-nummer van Santé vind je een uitgebreid dossier over cholesterol met veel nieuwe inzichten.

Santé in Koffietijd over cholesterol

Ook werd dit artikel uit Santé besproken in Koffietijd.

>> Bekijk het fragment

Gerelateerde artikelen