Elkegeraerts 2100x1440

Zó houd je hybride werken breinvriendelijk volgens psycholoog Elke Geraerts

Hybride werken is de toekomst, maar hoe doe je dat op een ontspannen manier? Het vraagt namelijk om een heel andere mindset. Met deze basisprincipes van psycholoog Elke Geraerts neem jij de controle over jouw hybride werksituatie.

Bij hybride werken wordt flexibel geschakeld tussen thuis en kantoor, en krijg je als werknemer ineens veel meer ruimte om je eigen keuzes te maken op werkgebied. Dat kan enorm vrij aanvoelen, maar het is voor veel mensen ook een hele verandering. Ineens zijn de grenzen tussen thuis en werk een stuk vager en onderhoud je je contacten grotendeels digitaal, bijvoorbeeld. De Belgische psycholoog Elke Geraerts beschrijft in haar boek De mentale reset hoe de coronacrisis een blijvende positieve verandering teweeg kan brengen in ons persoonlijke en professionele leven, én mentaal. De crisis ombuigen in jouw voordeel, dus eigenlijk. ‘Ik hoop dat we na deze crisis voldoende reflectie hebben als individu, als gezin en als organisatie om proactief de juiste keuzes te maken en eigenaarschap over ons eigen leven op te nemen’, schrijft zij. Dus niet bouncing back, maar build back better.

Hybride werken

Misschien ben jij al helemaal gewend aan hybride werken, of weet je juist helemaal nog niet hoe je productief en happy blijft. Met deze drie basisprincipes voor breinvriendelijk hybride werken zorg je goed voor jezelf.

Plan elke dag focustijd in

Onderzoek leert ons dat ons brein niet gemaakt is om te multitasken, en dat multitaskers zelfs 40 procent minder productief zijn. Na een afleiding hebben je hersenen 25 minuten nodig om opnieuw in diepe concentratie te gaan. Zorg ervoor dat je bepaalde taken in diepte en focus kunt uitvoeren, door na te denken over wat je ‘grote’ en ‘kleine’ taken zijn. Plan gericht focustijd in voor je grote taken van de dag, door alle afleidingen uit te schakelen.

Durf af en toe onbereikbaar te zijn

In het kantoorleven zijn stiekem een hoop micromomenten waarop je brein even kan uitschakelen: in de auto tussen afspraken, bij de koffieautomaat, een ommetje tussen meetings in. Tijdens het thuiswerken bleven we ineens drie of vier uur achter elkaar achter de computer zitten. Het gevolg is een brein dat continu in de werkmodus staat. Pauzes stellen de hersenen in staat zich te ‘resetten’, wat onmisbaar is als je ontspannen wilt blijven werken. Plan daarom bewust korte pauzes in zodat je brein offline kan: dit is cruciaal.

Creëer rituelen

Routines en rituelen geven je houvast in het leven. Door je hersenen bepaalde terugkerende signalen te geven, kunnen ze makkelijker overschakelen van werk naar privé en andersom. Zo heeft Geraerts een bepaald muziekstuk dat ze luistert wanneer ze een focustaak gaat uitvoeren. Vervang je pendeltijd door een korte wandeling, of verander bijvoorbeeld van ruimte of muziekzender wanneer je switcht van de ene naar de andere taak.

Door: Emma Verweij

Meer tips?

Lees het boek De mentale reset – Hoe hybride werken en leven je veerkracht vergroten door Elke Geraerts.

Dementaleresetboek 1
Bestel hier