hartinfarct

Zo herken je (als vrouw) een hartinfarct

Plotseling heb je een stekende pijn op de borst, in je kaken en last van benauwdheid. In plaats van de signalen te herkennen, negeer je ze. Want een hartaanval overkomt jou niet. Toch?

WAT IS EEN HARTINFARCT?

Bij een hartaanval of -infarct is meestal een vertakking van de kransslagaders afgesloten. Door zuurstofgebrek sterft een deel van de hartspier. De diagnose hartaanval wordt nog altijd vaker gemist bij vrouwen dan bij mannen. Dat komt onder andere doordat de klachten die vrouwen krijgen andere accenten hebben dan de symptomen van mannen. Het vrouwenlichaam is nu eenmaal niet hetzelfde als dat van een man. Pijn in de kaken, de bovenbuik, misselijkheid en overgeven overschaduwen de meer herken- bare symptomen van een hartaanval, zoals benauwdheid en pijn op de borst, waardoor vrouwen bijvoorbeeld naar een internist worden gestuurd, terwijl het achteraf een infarct blijkt te zijn geweest. Een ander verschil is dat mannen en vrouwen anders omgaan met signalen. Vrouwen zoeken vaak eerst een verklaring en nemen hun klachten niet direct serieus. Hierdoor verliezen ze soms kostbare tijd. Mannen daarentegen gaan over het algemeen sneller met hun klachten naar de dokter.

Gelukkig krijgen specialisten, mede dankzij de preventierichtlijnen, steeds meer oog voor de signalen die kunnen wijzen op een hartaanval bij vrouwen. Maar ook vrouwen kun je niet over één kam scheren. De ene vrouw heeft namelijk meer risico op een hartaanval dan de andere. “Vrouwen die bijvoorbeeld zwangerschapsvergiftiging hebben gehad, hebben twee keer meer kans op een hartinfarct”, vertelt cardioloog Angela Maas, gespecialiseerd in het vrouwenhart. “Een zwangerschap is een soort stresstest voor je latere risico op hart- en vaatziekten. Bijna de helft van de vrouwen met zwangerschapsvergiftiging had op de leeftijd van veertig al een hoge bloeddruk. Door zo’n verhoogde bloeddruk kunnen vrouwen binnen tien jaar na de zwangerschap een hartaanval krijgen.”

Bij vrouwen kunnen meerdere signalen wijzen op een hartinfarct:

  • beklemmende druk op de borst (kan uitstralen naar de armen, hals, kaak, rug en maagstreek en duurt langer dan vijf minuten)
  • zweten, misselijkheid en/of braken • pijn in de bovenbuik • pijn tussen de schouderbladen • kortademigheid
  • extreme vermoeidheid • duizeligheid • onrustig gevoel, angst en snelle ademhaling

Wil je weten wat je moet doen om je hart gezond te houden en/of wat voor invloed stress op je hart heeft? Je leest op pagina 28 t/m 31 het in het oktober-nummer van Santé.

Tekst: Loes van de Mosselaar, Sante 10 & beeld: Getty Images