Goede Bacteriën

Zo geef je goede bacteriën een boost

Je hebt slechte maar ook goede bacteriën in en op je lichaam. En die zijn heel nuttig voor je gezondheid. Zo zorg je ervoor dat je ze een boost geeft.

Niet met het blote oog te zien, maar in overvloed aanwezig: schimmels en bacteriën op de huid en in ons lichaam. En nee, dat is niet vies. Sterker nog, deze micro-organismen doen veel nuttigs voor onze gezondheid.

  • Regelmatige lichaamsbeweging kan bijdragen aan een gezonde darmflora. Het kan ook helpen de doorbloeding van je darmen te verbeteren, wat gunstig is voor de groei van goede bacteriën.
  • Een gevarieerd dieet met een verscheidenheid aan groenten, fruit, volle granen, noten en zaden kan je darmflora diversifiëren en een gunstige omgeving bieden voor goede bacteriën om te floreren.
  • Antibiotica doden niet alleen de schadelijke bacteriën, maar kunnen ook de nuttige bacteriën in je darmen beschadigen. Gebruik antibiotica alleen wanneer dat nodig is en volg de voorschriften van je arts nauwkeurig op. Eet na een antibioticakuur veel prebiotische voeding, want dat helpt je darmflora weer terug te veren.

Lees ook: Zóveel bacteriën zitten er op je tandenborstel

  • Dagelijks gebruik van antibacteriële zeep kan de goede bacteriën op je huid letterlijk om zeep helpen. Gewone zeep en water zijn vaak voldoende om je handen en lichaam schoon te houden.
  • Langdurige stress kan de samen­ stelling van bacteriën in je darmen beïnvloeden. Probeer stress­ verlagende technieken, zoals meditatie, yoga, wandelen of andere ontspannende activiteiten om je stressniveau te verminderen.

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tekst: Fleur Baxmeier
Beeld: Getty Images