Wollen Truien 1000x1440

Zo fris je je wollen winterkleding op

Je wintergaderobe mag weer tevoorschijn komen, en dus ook die leuke wollen sjaal, jas en sloffen. Weet jij hoe je deze items fris en schoon houdt?

Wollen sjaal

Heerlijk, zo’n dikke wollen sjaal in je nek. Maar ook een bron van bacteriën, die ook nog eens rond je gezicht zitten. Niet zo fris! Vergeet dus niet je wollen sjaal regelmatig te wassen. Hoewel wasmachines een wolwasprogramma hebben, kun je ‘m beter met de hand opfrissen. Dat doe je door een sopje te maken met lauwwarm water en een mild reinigingsmiddel, zoals babyshampoo. Dompel de sjaal onder en laat 10 minuten weken. Vervolgens spoel je de sjaal met koud water tot de zeep eruit is en laat je ‘m liggend drogen.

wollen sjaal winter

Wollen jas

Ook zo’n item dat je liever écht niet verpest: je mooie wollen winterjas. Heb je tijd en zin? Ga dan voor de old school (en beste) optie: lekker met de hand. Zo ga je te werk:

  • Borstel indien nodig het grovere vuil van je jas door vanaf de kraag voorzichtig naar beneden te bewegen met een borstel. Zo voorkom je dat de wol gaat pluizen.
  • Behandel vlekken door er een beetje mild wasmiddel op te wrijven. Neem altijd de kraag en de oksels mee, ook als er geen zichtbare vlekken op zitten.
  • Vul een schone badkuip of grote bak met lauwwarm water en een mild wasmiddel (babyshampoo kan ook).
  • Dompel je jas onder en laat 30 minuten weken. Knijp in de jas zodat het zeepwater goed opgenomen wordt. Na 2 uur kun je voorzichtig de vlekken met je handen uit de jas wrijven. Wrijf de stof niet tegen zichzelf aan om beschadiging te voorkomen.
  • Laat het zeepwater uit het bad of de bak lopen en spoel de jas af met koud of lauwwarm water tot er geen zeep meer uitkomt. Knijp van boven naar beneden het overtollige water uit de jas en let op dat je de stof niet wringt of draait.
  • Leg de jas op een schone, droge handdoek en rol de handdoek op. Knijp nog een keer het overtollige water eruit. Vervolgens leg je de jas op een schone, droge handdoek en laat je ‘m plat drogen in huis (dus niet in de buitenlucht). Dit kan een dag of twee duren.

Natuurlijk kun je ook het wolwasprogramma van je wasmachine gebruiken (tenzij anders op het waslabel vermeld). Draai de jas binnenstebuiten en doe ‘m eventueel in een waszak voor extra bescherming. Kies een mild (wol)wasmiddel. Was een wollen jas nooit op warme of hete temperaturen.

Wollen sloffen

Met wollen sloffen loop je de hele winter op wolken. Heerlijk, maar hoe houd je dat fris? Niet door ze in de wasmachine te gooien, in ieder geval. Gebruik ook hier een handwasje van lauwwarm water met een mild (wol)wasmiddel. Maar beter was je ze helemaal niet, want ook in een handwas kunnen ze iets krimpen. Klop je sloffen regelmatig uit en gebruik de stofzuiger. Vlekken kun je met een vochtige doek verwijderen. Laat ze daarnaast regelmatig een nachtje in de buitenlucht opfrissen. En onder het mom ‘beter voorkomen dan genezen’: ga altijd met schone voeten in je sloffen.

Tip

Shepherd Jessica pantoffel met wol

Shepherd Pantoffel 500x350 1
Shop