pure drankjes

Zijn ‘pure’ drankjes echt zoveel gezonder?

Frisdranken zitten vaak bomvol suiker of zoetstoffen. Niet voor niets daalt de consumptie ervan al jaren. Het ongezonde imago van frisdrank heeft ervoor gezorgd dat er een nieuw soort drankje is ontwikkeld: de zogeheten ‘ambachtelijke’ of ’pure’ frisdranken, vaak in prachtige hippe flesjes en blikjes.

Minder fake stuff

De nieuwe drankjes beloven allemaal minder suiker, minder ‘fake stuff’, meer pure ingrediënten en minder calorieën. En natuurlijk verfijndere smaken. Nu zit het met die smaken wel goed: vroeger dronk bijna niemand vlierbloesemlimonade, nu kun je ’m zelfs bij Hema kopen. Ook hebben we dankzij merken als fritz-kola kennisgemaakt met alternatieve cola. En creatieve smaken als citrus-koffie en sinaasappel-gember vliegen je om de oren. Kortom, deze drankjes kunnen een leuk en lekker alternatief zijn voor ‘gewone’ frisdrank. Maar zijn ze nou wel zoveel gezonder?

Lees ook:5 drankjes die je een boost geven ’s ochtends (en het is geen koffie)

Suikervervangers

In natuurlijke frisdranken wordt geraffineerde suiker vaak vervangen door zogenaamd gezondere suikervervangers als rietsuiker, agavesiroop en honing, maar je lichaam herkent deze gewoon als suiker. Ook hulpstoffen als natuurlijke aroma’s of vruchtenconcentraten zijn vaak pure suiker. Wat betreft de calorieën maakt het ook niets uit: calorieën zijn calorieën. Is je drankje biologisch, dan is dat natuurlijk wel beter voor het welzijn van mens, dier en milieu, maar daar houdt het ook mee op. Wat betreft voedingswaarden verschillen biologische producten namelijk nauwelijks tot niets van niet-biologische producten. Check dus altijd de etiketten van je drankjes.

Water met een smaakje

Zijn er eigenlijk wel echt gezonde frisdranken? Gelukkig wel. Water met een smaakje bijvoorbeeld, mits er geen suiker, vruchtenconcentraten en sappen in zitten. En sommige fabrikanten doen echt hun best om met lekkere limonades op de markt te komen die bijdragen aan een goede gezondheid. Er bestaan bijzondere soorten die bijvoorbeeld zijn aangezuurd met melkzuurbacteriën, en dranken op basis van kefir. Natuurlijk is het prima om lekker te genieten van je hippe flesje natuurlijke frisdrank, maar doe het met mate. Als je een beetje op de ingrediënten let, is het in elk geval een betere verslaving dan cassis, cola of sinas.

3 tips bij het kiezen van een natuurlijke frisdrank

1. Check altijd de ingrediënten

Vruchtensiroop, vruchtensap, biologisch of niet: het is allemaal suiker. Daarom zijn frisdranken ook niet opgenomen in de Schijf van Vijf van het Voedingscentrum: ze zijn slecht voor je gebit en vergroten de kans op diabetes en overgewicht.

2. Trap niet in de hype

Glutenvrij, veganistisch: dat staat leuk op het flesje of blikje, maar het is vaak onzin omdat de meeste drankjes van nature al geen gluten bevatten of veganistisch zijn.

3. Maak ’m eens zelf

Bijvoorbeeld water met sinaasappel en kaneel, of met citroen, komkommer, munt en gember. Kraanwater is goedkoop, goed voor het milieu en hydrateert optimaal. Water en thee zijn dan ook de allerbeste keuzes als je een écht gezond drankje wilt.

Bron: Santé archief, tekst: Annemiek de Gier

Gerelateerde artikelen