Drinken

5 drankjes die je een boost geven (en het is geen koffie)

Ben jij geen fan van koffie, maar heb je wel een pick-me-up nodig om ’s ochtends op gang te komen? No worries! Deze 5 drankjes geven je niet alleen de boost die je nodig hebt, maar zijn ook nog eens lekker én gezond.

1. Citroenwater

Misschien heb je weleens gehoord dat ’s ochtends citroenwater drinken kan helpen bij het verbeteren van je vertering en huid. Maar wist je ook al dat citroen een hoog gehalte aan kalium bevatten? Hierdoor kan er meer zuurstof je hersenen bereiken, waardoor je beter kunt functioneren. Water – of het nu met of zonder citroensap is – heeft daarnaast het voordeel dat het je gehydrateerd houdt, waardoor je hersenen en de rest van je lichaam optimaal kan blijven functioneren.

2. Bietensap

Bieten zitten vol nitraten, die helpen bij het verwijden van je bloedvaten en zo ervoor zorgen dat er meer bloed naar je hersenen stroomt. Hierdoor kunnen zowel je mentale als cognitieve functies verbeteren. Dat houdt in dat je nu beter kan functioneren en in de toekomst wellicht minder risico loopt op het krijgen van dementie. Wanneer je er ook nog eens bij sport, zou dit effect zelfs kunnen toenemen. Misschien voortaan maar een glaasje bietensap drinken een half uurtje voor je workout?

GezondheidGezondheid

3. Groene thee

Groene thee is een ander populair drankje dat al eeuwen wordt gebruikt om hersenactiviteit te verbeteren. Groene thee heeft dezelfde voordelen als koffie als het op cafeïne aankomt, maar bevat daarnaast ook het aminozuur L-Theanine. Dit stofje kan helpen bij het verminderen van paniek en het stimuleren van de productie van dopamine in je lichaam. Gecombineerd met de cafeïne is dit dus een krachtige manier om je hersenactiviteit te verbeteren en je minder opgejaagd te voelen dan wanneer je andere cafeïnehoudende drankjes drinkt.

5. Chocolademelk

Het lijkt misschien geen logische keuze, maar chocolademelk kan ook je hersenen een flinke boost geven. Cacao bevat namelijk een heleboel flavonoïden, die kunnen helpen bij het behouden en verbeteren van je cognitieve functies, van je geheugen en concentratiespan tot je leervermogen. Natuurlijk kan je ook op een stukje chocolade knabbelen, maar ook een lekkere warme chocolademelk is dus een goed idee om je ochtend mee te beginnen. Let er wel op dat je kiest voor een pure chocoladesoort met minstens 70% cacao om van de voordelen te kunnen genieten.

4. Bessensmoothie

Bessen zijn niet alleen heerlijk voor in een smoothie, ze hebben ook nog eens een positief effect op je hersenen. Aardbeien, zwarte bessen, bosbessen en açaibessen kunnen je hersenen op de lange termijn een boost geven en daarmee leeftijdsgerelateerd geheugenverlies tegengaan. Deze bessen zitten namelijk vol met antioxidanten, die cellen beschermen tegen schade en de manier waarop neuronen communiceren in je hersenen kunnen beïnvloeden. Een goed excuus voor een smoothie vol bessen, right?

Lees ook: 9x thee met een gezonde werking

Tekst Santé, beeld Gettyimages

Tip van de redactie

Philips HR1856 Slow Juicer

Philipsslowjuicer 1
Bestel hier

Gerelateerde artikelen