Vrouw Op Strand Zeelucht Gezond

5x waarom zeelucht zo enorm gezond voor je is

De zee roept! Een dagje aan het strand doet niet alleen wonderen voor je humeur, maar heeft ook talloze gezondheidsvoordelen. Of je nu gaat voor een lange strandwandeling of gewoon lekker luieren in het zand, de frisse zeelucht doet je goed. En dit is waarom…

Waarom is zeelucht goed?

Hier zijn vijf redenen waarom je vaker naar de kust zou moeten gaan om die heerlijke zeelucht op te snuiven:

  1. Zuurstofrijk: Zeelucht bevat meer zuurstof, wat je longen een flinke opkikker geeft. Dit helpt bij het verbeteren van je ademhaling en het verhogen van je energieniveau.
  2. Negatieve ionen: De zee is rijk aan negatieve ionen. Die helpen om je stressniveau te verlagen en je stemming te verbeteren.
  3. Gezonde huid: De zoute zeelucht werkt reinigend en helend op je huid. Ideaal voor mensen met huidaandoeningen, zoals eczeem en psoriasis.
  4. Versterkt immuunsysteem: Regelmatige blootstelling aan de frisse zeelucht versterkt je immuunsysteem, waardoor je beter bestand bent tegen ziekten.
  5. Beter slapen: Een dag aan zee helpt je om ’s avonds beter in slaap te vallen. Alleen al door de combinatie van fysieke activiteit en ontspanning.
zeelucht gezond beter slapen

Waarom word je zo moe van zeelucht?

Na een dagje aan zee voel je je vaak heerlijk moe. Dit komt doordat je lichaam voortdurend bezig is met het inademen van de zuurstofrijke lucht en het verwerken van de negatieve ionen. Bovendien zorgt de fysieke activiteit, zoals wandelen of zwemmen, ervoor dat je energielevel daalt en je ’s avonds als een blok in slaap valt.

Lees ook: Altijd al willen slapen op het strand? 5x hier kan dat in NL

Is zeelucht goed voor hooikoorts?

Ja, zeelucht kan inderdaad helpen bij hooikoorts, mits de wind niet uit het land komt. De vochtige, zoute lucht aan de kust zorgt ervoor dat pollen minder aanwezig zijn. Dat biedt verlichting voor mensen met hooikoorts. Bovendien kan het inademen van deze lucht de luchtwegen vrijmaken en de symptomen van hooikoorts verminderen.

is zeelucht goed voor hooikoorts?

Zeelucht in Nederland

Gelukkig hebben we in Nederland genoeg aantrekkelijke kustplaatsen. Een lang weekend in een leuk verblijf in Noordwijk, Domburg, Terschelling of Bergen aan Zee zorgt ervoor dat je gezondheidsboost krijgt en dankzij de zeelucht lekker slaapt.

De voordelen van zeelucht zijn duidelijk: het verbetert je gezondheid op verschillende manieren, van je ademhaling tot je huid en je immuunsysteem. Dus de volgende keer dat je de kans hebt, grijp je handdoek en zonnebrandcrème en geniet van een verkwikkende dag aan zee.

Tip van Santé

Ontdek met Reboot je gezondheid hoe je in 24 uur gezonder kunt worden door bewuste dagelijkse keuzes. Van natuurlijke huidverzorging tot seizoensgebonden fruit, dit boek is een schat aan tips voor een gezonde leefstijl. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

Lees ook: 8 tips om je gezonde leefstijl vol te houden op je werk

Foto: Getty Images
Tekst: Suzanne de Bakker

Joel Goudsmit