Week van de Werkstress: dit is belangrijk voor je werkgeluk

In het kader van de Week van de Werkstress is er onderzoek gedaan naar wat belangrijk is voor het werkgeluk. Een goede sfeer en plezier in je werk zijn de factoren voor een baan zonder al te veel stress. Ook collega’s hebben een grote invloed op de sfeer en plezier in je werk. Want wie is er wel fijn om mee te werken en wie niet?

 

Veel mensen hebben het prima naar hun zin blijkt uit onderzoek van een pensioenuitvoerder. Nederlanders geven hun werkplezier gemiddeld een 7,5. Voor 93 procent van de Nederlanders zorgt plezier op de werkvloer voor minder stress. 90 procent van de ondervraagden geeft aan dat een goede band met collega’s essentieel is voor een fijn gevoel op het werk.

Lees ook: ‘Voorkom werkstress met dit praktische mindfulness-stappenplan

Eigenschappen van een goede en slechte collega

Collega’s die voor een goede sfeer zorgen zijn behulpzaam, eerlijk en komen hun afspraken na. Collega’s die de kantjes ervan aflopen, achterbaks zijn en hun werk niet goed uitvoeren worden als irritant ervaren en zorgen voor een vervelende werkervaring.

Stress speelt wel een factor

Terwijl de meeste mensen tevreden zijn over hun werkplezier, wordt er wel degelijk stress ervaren. Zo werkt bijna de helft van de mensen in een stressvolle omgeving. Zo zegt 40 procent dat er risico is op een burn-out. Het is belangrijk om je eigen werk-privé-balans in de gaten te houden. Volgens 10 procent is die balans op dit moment ver te zoeken.

Maak werk van werkplezier

Als werknemers goed in hun vel zitten, zullen ze beter hun werk doen en zal dit leiden tot minder verzuim. Werknemers met stress geven aan graag te worden geholpen. Dit kan onder andere door:

  • Oprechte aandacht of het uithanden nemen van werkzaamheden.
  • Een betere werkomgeving creëren
  • Uitjes en sportdagen organiseren
  • De werknemer meer uitdaging bieden
  • Een activiteit bedenken waardoor je even loskomt van het werk

Een echte aanrader!

Bron: BeFrank

Gerelateerde artikelen