mindfullness

Voorkom werkstress met mindfulness-stappenplan

Werkstress is in de laatste jaren een steeds normaler deel van ons leven geworden. De Santé mindfulness-expert schreef er speciaal voor Santé een blog over, waarin ze een praktisch mindfulness-stappenplan biedt om werkstress voorkomen.

We weten inmiddels wel dat stress een enorme impact op ons welzijn heeft en allerlei aandoeningen kan veroorzaken zoals auto-immuunziekten, angststoornissen en depressie. Maar stress beteugelen is niet makkelijk – dat blijkt wel uit de burnout-crisis waarin we ons bevinden. Toch kun je jezelf goed beschermen tegen de effecten van stress, en zowel thuis als op je werk een meer evenwichtig leven creëren, met behulp van deze eenvoudige mindfulness-principes.

Creëer be-breaks

Na elke taak die je hebt voltooid, zoals het afhandelen van een telefoontje, het versturen van een email, het bijwonen van een vergadering, of het schrijven van een rapport, neem je bewust een be-break. Een be-break is een korte pauze van zo’n 3 minuten waarin je jezelf toestaat dat je gewoon bent, in plaats dat je iets doet.

Tijdens je be-break wandel je van je bureau naar de kantoorkeuken, of naar het balkon, of naar de tuin. Laat je telefoon achter op je bureau (wees moedig, je kunt het!!) en loop in volledig bewustzijn.

Zo geef je volledige aandacht aan het loop-proces:

  • Voel je voeten op je vloer;
  • Voel hoe je spieren samenwerken om eerst je ene been, dan je andere been op te tillen;
  • Voel hoe je lichaam zich rechtop houdt;
  • Voel hoe je hoofd op je nek balanceert.
  • Voel de uitdrukking op je gezicht en verzacht deze door je gezichtsspieren te ontspannen;
  • Als je op je bestemming bent, adem dan een paar keer diep in.

Dan zeg je tegen jezelf:

  • ‘Ik leef nu, en daar ben ik dankbaar voor.’
  • ‘Ik respecteer mijn lichaam dat altijd tot mijn beschikking staat, zonder te klagen.’
  • ‘Dit is een bijzonder moment dat mijn volledige aandacht verdient.’

Pas nadat je zo een paar minuten van je be-break genoten hebt, begin je aan je volgende taak met een rustig hart en een heldere geest.

Geef je collega’s oprechte aandacht

Eén van de belangrijkste oorzaken van werkstress is de gemoedstoestand van collega’s. Als één van je collega’s gestrest, boos of gefrustreerd is, dan heeft die stemming invloed op alle andere medewerkers.

Maar de gestreste energie van je collega beantwoorden met negativiteit werkt niet. Integendeel, dat voegt alleen maar zuurstof toe aan een al smeulend vuur. Het is beter en effectiever om er een andere aanpak op los te laten.

Neem jezelf vandaag voor dat je op je werk kalm en geduldig zult zijn. Accepteer dat die gestreste collega het moeilijk heeft — of je haar situatie nu begrijpt of niet. Realiseer je dat haar onmogelijke gedrag niets met jou te maken heeft, maar met een issue dat in haar leven speelt. Besteed vandaag eens oprechte aandacht aan die collega. Niet alleen voor haar bestwil, maar ook voor jezelf. Het voornemen om vandaag medeleven te praktiseren is zeer krachtig. Het geeft je een goed gevoel over jezelf, en dat verlaagt je stress-levels aanzienlijk.

Vraag haar of je kunt helpen met dat vervelende klusje, en help haar dan onvoorwaardelijk, dus zonder gezeur of commentaar. Haal een kop koffie voor haar. Of ga even rustig zitten en vraag wat haar precies dwarszit. Luister dan met aandacht naar haar verhaal. Kortom: sta haar bij vanuit de goedheid van je hart en help haar waar je kunt.

Je zult versteld staan van het resultaat. Oprechte aandacht is een magische oplossing voor overspannen gedrag. Haar nare bui zal wegtrekken en de sfeer op de werkvloer zal aanzienlijk verbeteren. Hierdoor kun niet alleen jij met een opgeruimd gevoel verder, maar ook de rest van je collega’s.

Werk met volledige toewijding

Als je je na een dag hard werken vaak toch onvervuld voelt omdat je weer niet bent toegekomen aan dat belangrijke project, probeer dan eens het mindfulness-principe ‘niet-oordelen’ toe te passen. Beloof jezelf dat vandaag elke taak die op je pad komt, op jouw volledige toewijding zal kunnen rekenen. Vandaag zal je niet oordelen en taken als ‘goed’ en ‘slecht’ veroordelen. Vandaag neem je je voor dat elke taak jouw energie waard is.

Je gaat aan het begin van de werkdag gewoon aan de slag met je mooie project, maar oeps, dan komt je collega binnen met een vraag. In plaats van hem je standaard dodelijke blik toe te werpen waardoor hij normaal met de staart tussen de benen afdruipt, ga je nu eens bewust en met volle aandacht naar hem luisteren, en zoek je een oplossing voor het probleem waar hij mee zit. Neem gerust alle tijd hiervoor, want je hebt je immers voorgenomen dat elke taak vandaag je aandacht waard is, dus ook die taken die je normaal als ‘stoorzender’ zou labelen.

Daarna neem je een be-break van drie minuten, en dan ga je weer aan de slag met je project. Als er een klant belt, neem je de rust om met die klant te spreken. Je weet immers dat je vandaag ook dit klusje als ‘goed’ mag zien, en niet als ’slecht’ of ‘irritant’. Na het telefoongesprek ga je weer verder met je project. En zo werk je de hele dag door, en omarm je al die storingen omdat ze vandaag allemaal even belangrijk mogen zijn.

Aan het einde van de dag sta je bewust stil bij deze aanpak, en waardeer je dat je zoveel verschillende taken hebt aangepakt met volledig respect voor je eigen menselijke energie. Op deze manier heb je een nieuwe kwaliteit toegevoegd aan al die verschillende en ogenschijnlijk onbenullige klusjes, waardoor je je tevreden en trots zult voelen.

Voorkom werkstress door een andere mind-set aan te nemen

Als je een druk leven leidt, dan helpt mindfulness-in-alles-wat-je-doet om werkstress binnen te perken te houden en je focus, weerbaarheid en emotionele intelligentie een gezonde oppepper te geven. Zoals je ziet, hoef je niet te mediteren om toch te profiteren van al het goede dat mindfulness biedt. Door je dagelijkse taken met een andere mind-set uit te voeren, kun je vandaag nog beginnen met het creëren van een evenwichtiger en meer vervullend leven.

Voorkom werkstress door een andere mind-set aan te nemen

Als je een druk leven leidt, dan helpt mindfulness-in-alles-wat-je-doet om werkstress binnen te perken te houden en je focus, weerbaarheid en emotionele intelligentie een gezonde oppepper te geven. Zoals je ziet, hoef je niet te mediteren om toch te profiteren van al het goede dat mindfulness biedt. Door je dagelijkse taken met een andere mind-set uit te voeren, kun je vandaag nog beginnen met het creëren van een evenwichtiger en meer vervullend leven. Je vindt meer nuchtere tips van werkstress-professionals in mijn verdiepingsartikel over werkstress en mindfulness.

Tekst: Marisa Garau, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Diley White noise machine (witte ruis)
Witte Ruis Machine Ad
Bestel hier

Gerelateerde artikelen