Hondpuppyvrouw 2100x1440

Waarom puppy’s de sterren van de coronacrisis zijn

Puppy’s zijn de sterren van de coronacrisis, als je ziet wat honden doen met het psychisch welzijn van hun baasjes. Psychologen leggen uit hoe het zit tussen huisdieren en onze mentale gezondheid.

Maar liefst 1,4 miljoen Nederlanders namen tijdens de coronacrisis een huisdier en nog eens bijna 240.000 hebben plannen dit te gaan doen. Je kunt wel zeggen dat in tijden van thuiswerken, onzekerheid en eenzaamheid een harige vriend meer dan welkom is. Niet zo gek, zeggen Amerikaanse psychologen, want vooral honden blijken een enorme positieve invloed te hebben op ons fysieke en mentale welzijn.

Minder depressieve gevoelens

Er worden steeds meer onderzoeken gedaan naar de relatie tussen mens en huisdier tijdens de coronacrisis. Amerikaanse psychologen name het welzijn van een groep hondenbezitters (zonder andere huisdieren) tijdens de coronacrisis onder de loep en wat bleek? Zij voelden zich beter gesteund en hadden minder last van depressieve gevoelens, ondanks dat ook zij emotioneel en financieel flink geraakt zijn door de pandemie. Volgens hen spelen honden een belangrijke rol in het emotionele leven van mensen. Doordat honden sociaal en slim zijn, en menselijke gevoelens en signalen aanvoelen, kunnen zij ondersteunen in het omgaan met een pandemie.

Zingeving

Zo ontdekte de Amerikaanse professor in de psychiatrie Nancy Gee dat honden (en katten) bijdragen aan zingeving tijdens de pandemie, en motiveren om ‘door te gaan’ in een gezonde routine. Baasjes gaven in het onderzoek zelfs aan dat hun honden ervoor zorgen dat ze ’s ochtends beter uit bed komen, meer bewegen in de buitenlucht en sneller contact zoeken met hun buren. Bewezen is ook dat honden voor een flinke boost van het feel-good hormoon oxytocine en een vermindering van het stresshormoon cortisol zorgen. Dat betekent vervolgens een lagere bloeddruk, minder stress en een betere gemoedstoestand.

Tip van de redactie

Designed by Lotte hondenkussen

Hondenbed
Bestel hier

Bron: Everydayhealth.com

San2203 Pdf 2022 Preview

Ontvang jouw dosis inspiratie voor een healthy lifestyle elke maand op de mat.

Abonneren
Digitaal lezen
Los kopen