Patient Sitting On Hospital Bed, Rear View

Waarom moet je nuchter zijn voor een operatie?

Jij denkt vast: anders draait mijn maag zich om en komt alles linea recta naar boven toe, als ik weer wakker word. Zou kunnen, maar er is een andere – levensbelangrijke – reden om niet te mogen eten voordat je geopereerd wordt.

Voor alle duidelijkheid: nuchter zijn voor een ingreep is meestal gekoppeld aan het krijgen van een algehele narcose. Bij het verwijderen van een splinter uit je duim of zelfs een kijkoperatie aan je knie, blijf je meestal bij bewustzijn. En is nuchter blijven meestal niet nodig, lokale verdoving is dan de gekozen methode.

Lichte maaltijd

Doorgaans wordt aangehouden dat je tot 6 uur voor de opname alleen nog een lichte maaltijd mag eten. En tot 2 uur ervoor alleen nog heldere dranken mag drinken. Na die tijden mag je dus niets meer eten en drinken. Een en ander kan licht verschillen per ingreep of ziekenhuis, daar krijg je vooraf duidelijk informatie over.

Lees ook: ‘Dit doen je darmen voor je

Longontsteking

Die lege maag als je onder zeil gaat, heeft alles te maken met het voorkomen van een (ernstige) longontsteking. Als je wel nog eet, wordt namelijk maagzuur aangemaakt. En dat maagzuur kan onder narcose in je longen terechtkomen. Dat moet natuurlijk niet gebeuren.

Beeld: Getty Images

Gerelateerde artikelen