Rucola Gezond

Waarom is rucola zo gezond? 5 redenen

Wat doet rucola met je lichaam? En waarom is het zo gezond? Santé zocht het voor je uit.

Rucola, ook wel bekend als raketsla, is een groene bladgroente die de laatste jaren steeds populairder is geworden. Naast de heerlijke pittige smaak voegt rucola ook heel wat vitamines en mineralen toe aan je maaltijden. Dit zijn 5 redenen waarom rucola zo gezond is.

1. Wat doet rucola met je lichaam?

Rucola gezond? Zeker. Deze slasoort zit boordevol gezonde voedingsstoffen die bijdragen aan een gezond lichaam. Allereerst is het rijk aan vitamine A en C, wat essentieel is voor een goede weerstand en gezonde huid. Daarnaast bevat het ook foliumzuur, dat belangrijk is voor celgroei en het voorkomen van bloedarmoede. Bovendien bevat rucola antioxidanten die helpen bij het bestrijden van vrije radicalen, waardoor het een rol kan spelen in het voorkomen van sommige welvaartsziekten.

2. Is rucola goed voor je lever?

Ja, rucola kan gunstig zijn voor je levergezondheid. De lever speelt een cruciale rol bij het ontgiften van het lichaam, en rucola bevat bepaalde stoffen die dit proces ondersteunen. De aanwezigheid van chlorofyl in rucola kan de lever helpen bij het neutraliseren van giftige stoffen en het bevorderen van een gezonde leverfunctie. Rucola is een licht bittere sla en veel bittere groentes zijn goed voor de ondersteuning van de leverfunctie.

Is Rucola Gezond kan je elke dag rucola eten? Wat is de meest gezonde sla?
Zo gezond is rucola

3. Is Rucola Vochtafdrijvend?

Rucola heeft milde vochtafdrijvende eigenschappen, wat betekent dat het kan helpen bij het verwijderen van overtollig vocht uit het lichaam. Dit kan gunstig zijn voor mensen die last hebben van oedeem of die om welek reden dan ook vocht vasthouden. Het stimuleert de nieren om meer urine te produceren, wat kan helpen bij het reguleren van de vochtbalans in je lichaam. Overigens is die vochtafdrijvende werking ook niet zo groot dat je elk kwartier naar de wc hoeft te rennen.

4. Hoeveel ijzer zit er in rucola?

Hoewel rucola niet de hoogste hoeveelheid ijzer bevat in vergelijking met sommige andere bladgroenten, is het toch een goede bron van dit mineraal. IJzer is belangrijk voor het transport van zuurstof in het bloed en het handhaven van een gezond energieniveau. Bedenk ook dat ijzer makkelijker wordt opgenomen door je lichaam als je het in combinatie met vitamine C eet. Dus een salade met tomaten en rucola is sowieso een goed idee.

5. Hoeveel magnesium zit er in rucola?

Rucola bevat ook magnesium, een mineraal dat betrokken is bij honderden biochemische reacties in het lichaam. Magnesium speelt een rol bij spierfunctie, zenuwtransmissie en het behoud van een gezonde botstructuur. Kortom, je zou gek zijn om niet elke dag wat rucola over je eten te ‘gooien’. Wist je trouwens dat je er ook heel makkelijk pesto van kan maken? Of als garnering op een pizza.

Lees ook: Zijn olijven gezond?

Is rucola goed voor je darmen? Waarom is rucola gezond? Wat is de smaak van rucola?
Rucola op pizza

Recept: rucolasoep

voorgerecht – 4  personen – 30 min.

Ingrediënten
– 4 sneden oud brood of afbakbrood
– 6 el bruschetta pomodoro (zonder knoflook)
– 12 el olijfolie Bonsecco
– 50 g boter
– 2 sjalotten, fijngesnipperd
– 50 g bloem
– 1 l bouillon  
– 6 tl saveurade Assisi
– 250 ml slagroom of kokoksroom
– 2 aardappelen
– 150 g rucola
– verse, zachte geitenkaas

Lees ook: recept: romige avocadosoep

Rucolasoep gezonde sla lever darmen ijzer magnesium
Rucolasoep

Bereidingswijze croutons
1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Schep de bruschetta pomodoro in een kommetje en schep hier 4 el warm water bij. Laat even wellen. Voeg 6 el olijfolie toe en roer goed door.
2. Verdeel het Bruschetta mengsel over de sneden brood. Smeer de achterzijde van de sneeën brood in met 2 el olijfolie.
3. Snijd blokjes van het brood. Bak de croutons in 10 min. krokant in de oven en laat vervolgens afkoelen.

Bereidingswijze soep
1. Verhit de boter in een soeppan en fruit de sjalot tot deze glazig ziet. Voeg de bloem toe en roer glad. Laat de bloem licht onder continu roeren tot er een roux ontstaat.
2. Voeg beetje bij beetje de bouillon toe en roer steeds weer glad. Voeg de saveurade Assisi en de slagroom toe en roer weer goed door.
3.Breng de soep aan de kook en laat op laag vuur zachtjes koken.
4. Schil de aardappelen en snijd in kleine blokjes. Laat de aardappelblokjes meekoken in de soep tot ze gaar zijn.
5. Neem de pan van het vuur. Schep de rucola, op een handje na door de soep en pureer de soep met een staafmixer tot een gladde soep. Verdeel de olijfolie door de soep. Garneer de soep met rucola en de croutons.  

Lees ook: Deze ingrediënten zijn rijk aan magnesium

Tip van de redactie

In Breek met hoe je eet onthult Hella Van Laer, ervaren voedingswetenschapper en diëtiste, hoe afvallen meer is dan alleen wat je eet. Ze legt uit hoe je je brein traint voor blijvend gewichtsverlies, doorbreekt eetgewoontes, en hoe je gemotiveerd blijft. Een verhelderend boek vol praktische tools zoals een eetdagboek en -meter, voor iedereen die worstelt met eetgedrag. Voor meer informatie klik op onderstaande button.

TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTYIMAGES

Recept: Oil & Vinegar

Meer verhalen lezen? Neem nu een digitaal abonnement op Santé
 

Hella van Laer