Voeding En Hormonen

Voeding en hormonen

Na haar bestseller Het energieke vrouwen voedingskompas schreef coach Marjolein Dubbers een volgend boek: Voeding & hormonen. Vol tips en recepten om je hormonen in balans te brengen. Aan Santé gaf ze vijf tips.

  1. Wat zouden vrouwen echt moeten weten over voeding en hormonen? “Ten eerste dat hormonen een enorme invloed hebben op je vitaliteit, gezondheid en uiterlijk. En ze zijn medebepalend voor ons gewicht. Ten tweede dat je met voeding veel invloed hebt op je hormonen. Als je een beetje begrijpt hoe hormonen werken en wat je er zelf aan kunt doen om ze in balans te brengen, heb je krachtige tools in handen voor een leuk, energiek en gezond leven.”
  2. Hoe doe je dat dan? “In het Voedingskompas dat ik heb ontwikkeld, stem je je voeding af op je hormonen. Je leert luisteren naar je lichaam. Want voor de een kan een appel gezond zijn, een ander kan er juist intolerant voor zijn. Natuurlijk zijn er wel algemene richtlijnen, zoals minderen met suiker, zuivel en gluten, omdat die bij veel mensen de darmwand irriteren. Eet liever wel volop groenten, kruiden, kiemen en voeg gezonde vetten toe.”
  3. Wat zijn signalen dat je mogelijk de ‘verkeerde’ voeding eet? “Als je de juiste voeding eet, voel je dat. Je wordt ’s ochtends uitgerust wakker, voelt je energiek en ziet er stralend uit. Als dit niet zo is, hoe jong of oud je ook bent, is er absoluut ruimte voor verbetering. Naast gezonde voeding zijn er nog meer dingen belangrijk voor je hormonen. Zoals elke dag een flinke portie daglicht, genoeg beweging, voldoende slapen, ontspanning, een fijne baan en liefdevolle relaties.”
  4. Wat merkte je zelf toen je anders ging eten? “Ik veranderde mijn voedingspatroon toen ik in een burn-out zat. Als eerste voelde ik een mentale verandering; mijn lichaam was nog moe, maar de watten in mijn hoofd en het gebrek aan concentratie verdwenen. Ook had ik minder depressieve buien,  ging ik beter slapen en kreeg ik na een maand of drie mijn fysieke energie terug. Mijn huid knapte op, mijn haren en nagels zagen er beter uit en mijn ogen begonnen weer te stralen. Inmiddels ben ik 61 en heb ik nog steeds veel energie en ben ik actiever dan ooit.”
  5. Wat kunnen we makkelijk aanpassen in onze voeding? “Als iets je hormonen uit balans brengt, is het suiker. Kick dus af  van zoete drankjes, kant-en-klare smoothies en vruchtensap. Ook lightdranken en alcohol vallen hieronder. Schrap dit alles eens voor een week en vervang het door water, kruidenthee en maximaal twee kopjes koffie per dag. Dat is de beste manier om de enorme impact van voeding op je lichaam te ervaren. Er kunnen in korte tijd echt al wonderen gebeuren!”

Tekst MARA RUIJTER | Beeld Getty Images

hormonen
Schermafbeelding 2022 05 02 Om 10.45.04

BESTEL HIER

Tip van de redactie

Nolon Nout bureaustoel zacht groen