afvallen

Verantwoord en duurzaam afvallen: 3 tips 

In de winter houden we vaak wat extra kilo’s vast. Als je je hier niet lekker bij voelt en deze graag nog zou willen verliezen dan zijn er gelukkig genoeg manieren (en voldoende tijd) om hier nog mee aan de slag te gaan.

Over afvallen is er al heel veel gezegd en geschreven. Toch lijkt het gros van Nederland toch altijd voor de snelle oplossing te kiezen. Een zogenaamd crashdieet. Enorme stukken rijden met de fiets elektrisch, nauwelijks eten en dat allemaal om kilo’s per week af te vallen. Op de korte termijn zal je inderdaad snel resultaat zien. Op de lange termijn werkt dit echter alleen maar averechts. Bovendien is het ook nog eens heel ongezond. Wil jij dit keer echt eens verantwoord en bovenal duurzaam afvallen? Maak dan gebruik van de volgende 3 tips. 

  1. Bereken jouw energiebehoefte 


Veel mensen hebben geen weet van hun eigen energiebehoefte en gaan daarom maar uit van het gemiddelde: circa 2.000 calorieën voor vrouwen en 2.500 calorieën voor mannen. Dit is echter fout. De caloriebehoefte is namelijk voor iedereen anders en geheel afhankelijk van je gewicht en levensstijl. De één valt met 2.000 calorieën veel te snel af en de ander komt juist aan. Daarom is het goed om eerst te weten wat jouw energiebehoefte is. Dit kun je tegenwoordig eenvoudig berekenen via een online calculator.

Weet je jouw energiebehoefte? Ga hier dan ongeveer vijfhonderd calorieën onder zitten per dag. Als je dit iedere dag doet, dan val je ongeveer een halve kilo per week af. Dit is meer dan genoeg om verantwoord af te vallen en zorgt er tevens voor dat je gewoon voldoende kunt blijven eten. Aan vijfhonderd calorieën kom je zo. Bijvoorbeeld door één boterham minder te eten tijdens het ontbijt en de lunch of door suikerhoudende drankjes uit je dieet te schrappen. Je hoeft jezelf niet te verhongeren om af te vallen. 

2. Bewegen, bewegen en nog eens bewegen 

Om af te vallen moet je meer energie verbranden dan je binnenkrijgt. Zo simpel is het. Helaas zijn we door de jaren heen steeds minder gaan bewegen en is ons voedingspatroon hetzelfde gebleven. Hét recept voor gewichtstoename dus. Hoog tijd om hier verandering in te brengen en extra te bewegen. Maak het jezelf niet te lastig. Ook het gebruik van een middenmotor fiets is bijvoorbeeld prima. Je hoeft jezelf geen slag in de rondte te fietsen. Ook met een elektrische fiets kun je heel wat calorieën verbranden. Zeker gezien je daarmee vaak eenvoudiger langere afstanden fietst. 

3. Doe het samen 


Vind je het altijd lastig om een nieuw voedingspatroon vol te houden en val je vaak na enkele weken alweer terug in je oude gedrag? Probeer het dan samen te doen. Bijvoorbeeld met je partner. Er is niets lastiger dan proberen af te vallen wanneer je partner naast je een zak chips opentrekt. Door het samen te doen, kunnen jullie elkaar motiveren en wordt het voor allebei een stuk gemakkelijker. 

Dit is een externe (seo) bijdrage