Suiker of honing: wat is eigenlijk gezonder?

Veel mensen drinken thee graag met een schepje suiker of honing. Maar wat is eigenlijk het verschil tussen de twee? En wat is gezonder?

Het verschil

Het voelt misschien alsof honing gezonder is dan (kristal)suiker, maar in werkelijkheid zit er weinig verschil tussen de twee. Honing is ook een vorm van suiker; een mengsel van glucose en fructose. In je lichaam wordt het op dezelfde manier afgebroken en verteerd. Klein verschil: honing bevat iets meer water dan kristalsuiker en in honing zitten iets minder calorieën. 

Natuurproduct 

De kleine hoeveelheid aan sporenelementen, mineralen, vitaminen en eiwit die honing bevat, is niet genoeg om een bijdrage te leveren aan het totaal wat je van deze voedingsstoffen binnenkrijgt. Honing wordt vaak gezien als gezonder, omdat het een natuurproduct is. Maar dat geldt ook voor kristalsuiker, dat van bijvoorbeeld suikerbieten gemaakt wordt. Het Voedingscentrum adviseert om ook niet te veel honing te eten. 

Lees ook: 5 tips om te minderen met suiker eten

Bron: Voedingscentrum Foto: Getty Images