alcohol

Rosa drinkt al drie jaar geen alcohol meer – en dit is het resultaat

Journalist Rosa Dammers lustte wel een borrel. Tot ze besefte dat ze eigenlijk dronk om haar emoties te verdoven. Inmiddels staat ze al ruim 3 jaar droog en helpt ze anderen om ook te stoppen.

“In mijn omgeving dronk iedereen. Vanaf m’n vijftiende dook ik elke vrijdagmiddag na school met mijn vriendinnen de kroeg in. We zopen bier en shotjes tot we niet meer op onze benen konden staan. 20, 25 glazen bier per keer was geen uitzondering. Dat ik vaak strompelend thuiskwam, vond ik heel normaal. Drank hoorde erbij, ik had het nodig om het gezellig te hebben en dronk er mijn puberale onzekerheid mee weg. Op mijn twintigste stapte mijn vader uit het leven. Een traumatische ervaring waarvan ik niet wist hoe ik ermee moest omgaan. Dus ik stopte mijn emoties weg, onder meer door te drinken. Alcohol was jarenlang een fijne vriend, een arm om me heen. Zo hoefde ik er niet over te praten.”

Wat was het keerpunt?

“Dat kwam na mijn dertigste. Al een tijdje merkte ik dat ik steeds meer last kreeg van mijn alcoholgebruik. De katers duurden langer, ik sliep slecht, ik had weinig energie en voelde me geregeld down. Steeds vaker schaamde ik me achteraf voor mijn dronken gedrag. Op een ochtend waarop ik mijn zoveelste kater had en niet meer wist hoe ik de avond ervoor was thuisgekomen, viel mijn oog op een interview met detox coach Jacqueline van Lieshout. Daarin zei ze dat we vaak drinken om ons gevoel te verdoven.”

Wat deed dat met je?

“Ik weet nog dat ik tijdens het lezen alleen maar zat te knikken. Ik dacht: dit gaat over mij, dit doe ik al heel lang. Het maakte duidelijk wat mijn belangrijkste reden was om te drinken: het niet willen aangaan van verdriet en andere ongemakken in mijn leven. Dat besef gaf me het laatste zetje, het was tijd voor een nieuw hoofdstuk. Ik besloot voor onbepaalde tijd te stoppen met alcohol.”

Was dat niet lastig?


“Wonder boven wonder vond ik het niet zo moeilijk. Ik stopte omdat ik het wilde, niet omdat het moest. Ik heb dan ook nooit het gevoel gehad dat drank een soort verboden vrucht geworden was. Ik ging veel lezen over stoppen met drinken en wat ik las, sterkte me in mijn besluit. Wat ook hielp: mijn vriend stopte ook.”

Hoe reageerde de rest van je omgeving?

“De sociale druk viel mee. Mijn grootste struggle richting de buitenwereld zat vooral in mijn eigen hoofd. Ik vroeg me af: ben ik nog wel een leuke vriendin als ik niet meer drink? Mag ik nu nog wel mee op vriendinnenweekend? Jan en ik waren zo’n stel met wie je wel een feestje kon bouwen. Nu gingen we ineens niet meer naar de kroeg. Vonden ze ons zonder drank nog wel vriendwaardig?” »

Terecht?

“Nee, het bleek totaal geen issue te zijn. Dat najaar ging ik met mijn vriendinnen een weekend naar Rome en van mijn deel van de pot – waar ik normaal ook van meedronk – mocht ik van ze shoppen.
Zo ontzettend lief. Ik voelde dat ze met mij bevriend wilden zijn om wie ik ben, niet om de Rosa-versie met alcohol.”

Wat leverde je besluit op?

“Stoppen met drinken voelde alsof er een soort mist optrok. Ik begon beter in m’n vel te zitten, kreeg meer energie en viel af. En m’n relatie verbeterde. Je denkt dat je diepgaande gesprekken hebt als je samen een borrel drinkt, maar ik weet nu dat je pas écht praat als je nuchter bent. Als je bewust en met aandacht naar elkaar luistert. En het ook nog wéét de volgende dag.”

Wat zie jij als de grootste winst?

“Alles wat ik nu voel, is echt en puur. Ik sta veel dichter bij mezelf, durf meer te zijn wie ik ben. Voorheen had ik een laag zelfbeeld. Ik was onzeker en altijd bezig met wat anderen over me dachten. Alcohol was het middel om me zelfverzekerd te voelen. Nu niet meer. Een van de leukste gebeurtenissen in de afgelopen periode was onze bruiloft. Jan en ik waren de enige twee aanwezigen die niet dronken. Het was bijzonder om er van A tot Z bij te zijn zonder het idee te hebben dat drank me nog gelukkiger zou laten voelen dan ik al was. Ik heb elk moment volop beleefd.”

Hoe deal je nu met de mindere momenten in je leven?


“Die ervaar ik rauwer. Maar ik maak ze wel bewust mee en ik ga ze aan. Eind vorig jaar eindigde mijn eerste zwangerschap na acht weken in een miskraam. Voor het eerst in mijn leven ben ik vol in m’n verdriet gestapt. Ik nam er de tijd voor, mocht van mezelf huilen en in bed blijven liggen. Omdat ik wist: als ik dit wil verwerken, moet ik er dwars doorheen. Geen seconde voelde ik de behoefte om een borrel in te schenken. Zo anders dan hoe ik voorheen met verdriet omging.”

Hoe voelt dat?

“Dat maakt me trots. Toen mijn vader overleed, dronk ik het verdriet weg en dacht ik dat ik het daarmee oploste. Deze keer liep ik niet voor m’n gevoel weg. Dat voelt zó goed.”

Waaraan merk je nog meer dat je veranderd bent?

“Ik heb eindelijk de guts om qua werk mijn dromen na te jagen, in plaats van me te verschuilen achter de zoveelste smoes. Ik wilde graag schrijven voor publieksbladen, maar zette nooit concrete stappen. Ik bleef hangen in een vicieuze cirkel van onzekerheid en lage zelfdunk. Het vele drinken remde me min of meer af. Door daarmee te kappen, kreeg ik nieuwe energie en zin om me op andere dingen te storten. Nu run ik met een compagnon een tekstbureau en doe ik dingen waar ik jarenlang alleen maar van durfde te dromen.”

Dit voorjaar gaat jouw Instagram-cursus Later Kater gaat weer van start. Wat wil je daarmee bereiken?
“Zelf ben ik nu ruim drie jaar blij alcohol- vrij. Met de cursus wil ik vanuit mijn persoonlijke ervaring laten zien hoe leuk een alcoholvrij leven is. Voor veel mensen hoort alcohol bij een gezellig, volwassen leven. Wie wil minderen of stoppen, moet meestal uitleggen waarom. Bovendien is nee zeggen tegen de drank best een worsteling. Weinig mensen houden dat op wilskracht vol.”

Wat werkt dan wel?

“De sleutel is erachter komen waaróm je eigenlijk drinkt en wat het je al die jaren nou eigenlijk heeft opgeleverd. En waarom je het nu anders wilt. Met Later Kater leren mensen stoppen dankzij een drive van binnenuit.”

Wat drink je nu als er iets te vieren is?

“Alcoholvrije biertjes en wijnen vind ik niet lekker. Op bijzondere momenten drink ik Crodino Biondo. Liefst met veel ijs of een gelijk deel tonic. Schijfje sinaasappel erbij, helemaal feestelijk. Maar ik proost net zo makkelijk en graag met een spaatje. Het gaat om het moment, niet om wat er in je glas zit.”

Ben je ook anders gaan eten?

“Gezond eten vond ik altijd wel belangrijk. Maar als je drinkt, kies je vaker voor vet eten. Ik dacht er trouwens ook niet over na dat de alcohol mijn gezonde voedingskeuzes tenietdeed. Ik eet nu bewuster. We kiezen voor biologische groente, fruit, vlees en kaas en eten zo veel mogelijk onbewerkte producten.”

Beweeg je veel?

“Zeker. Ik fiets en wandel en doe yoga. Ik ga graag de natuur in. Dan gaan de schoenen uit. Lekker grounden met de aarde.”

Heeft het stoppen met drinken iets goeds voor je looks gedaan?

“Voorheen had ik regelmatig last van acné. Toen ik stopte met de alcohol, zag ik mijn huid verbeteren. Ik heb nu totaal geen last meer van huidproblemen. Onzeker over mijn lichaam ben ik na het stoppen nog weleens geweest, maar nu ik zwanger ben, paradeer ik rond. Ik vind het allemaal zo mooi. Dat is ook een verschil: ik ben de afgelopen jaren meer van mezelf gaan houden, ook van mijn lijf.”

TEKST BELINDA FALLAUX |, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Fitbit Versa3 smartwatch

Fitbit Versa3 Ad
Shop