Q&A: waarom vallen vrouwen op foute mannen?

Carolien Roodvoets (62) is gezins- en relatietherapeut. Ze schreef vijf boeken, waaronder De aantrekkingskracht van foute mannen: het monsterverbond. In het september-nummer van Santé gaf ze antwoord op de vraag “waarom vallen vrouwen op foute mannen?”

Carolien Roodvoets: “Hoe vaak dit precies voorkomt, weet ik niet, want er zijn geen cijfers van, maar in mijn praktijk ontvang ik regelmatig vrouwen die op foute mannen vallen. Ze zijn ongelukkig in hun relatie en kunnen niet loskomen van hun partner. Ze weten dat hij niet goed voor ze is, maar hopen dat hij zal veranderen. Tegelijkertijd zijn ze in de war. Zien ze het allemaal wel goed? Is het niet hun eigen schuld? Deze mannen maken ze keer op keer wijs dat zij het probleem zijn.

Weinig zelfvertrouwen


“Wat me bij deze vrouwen opvalt, is hun gebrek aan eigenwaarde. Dit ontstaat vaak al in de opvoeding. Ik durf te zeggen dat tachtig of negentig procent van de vrouwen die met dit probleem bij me komen een slechte relatie of geen relatie heeft met hun vader en soms ook met hun moeder. In veel gevallen is er sprake van alcoholmisbruik en geweld. Deze vrouwen hebben als kind nooit geleerd voor zichzelf op te komen. Daarnaast worden ze door hun ouders niet gesteund of aangemoedigd om te stoppen met ongezonde relaties. Als je zonder zelfrespect opgroeit, kun je nooit rechtop in een relatie staan. Dan trek je types aan die misbruik van je maken. Sommige vrouwen worden aangetrokken tot deze mannen omdat ze hen spannend en interessant vinden. Anderen willen deze mannen redden. Zij geloven dat hun partner een goed hart heeft en dat ze hem kunnen veranderen. Ook macht en financiële belangen kunnen meespelen. Hoe vaker deze vrouwen een foute relatie meemaken, hoe gemakkelijker ze gemanipuleerd worden. Als je keer op keer hoort dat jij niet deugt, ga je het vanzelf geloven.”

Kenmerken foute man


“Er zijn verschillende typen foute mannen, waaronder de narcist, de psychopaat, de verslaafde man, de gewelddadige, jaloerse, bezitterige, dwangmatige of afstandelijke man. Deze mannen – laag- en hoogopgeleid – trekken heel verschillende vrouwen aan. Wat de meeste foute mannen gemeen hebben, is dat ze manipulatief zijn. Andere kenmerken zijn: onbetrouwbaar, jaloers, niet bereid voor je te zorgen, egocentrisch, slecht in communiceren en alleen maar willen nemen, niet geven. Het is voor vrouwen erg lastig om uit zo’n relatie te stappen. Ik geloof dat je er niet uitkomt zonder therapie. Zoek – onder begeleiding van een professional – uit waarom je altijd op foute mannen valt en wat je écht belangrijk vindt in een relatie.”

Lees ook deze Q&A: ‘wat bepaalt je pijngrens?’

Tekst: Maike Abma

Genoten van dit artikel? Dit artikel stond in het blad Santé, dat maandelijks in de winkel ligt!

Tip van de redactie

Kobo Sage e-reader