Slippers lopen

Q&A: hoe slecht is het nu echt om veel op slippers te lopen?

Met dit warme weer zijn slippers een must! Maar hoe goed of slecht is het nu om veel op dit luchtig schoeisel te lopen?

Om antwoord te krijgen op die vraag, belden we met Monique van der Kaa, podotherapeut en eigenaar van Podotherapie van der Kaa. Ze is gespecialiseerd in sporters en chronische voetklachten en geeft cursussen aan podotherapeuten om slippers op maat te maken.

Lees ook:Mag je autorijden met slippers aan?

Voetklachten

Monique van der Kaa: “Ongeveer dertig procent van de Nederlanders heeft voetklachten, vaak door het dragen van verkeerde schoenen. In de zomer komen vooral slipperdragers naar onze praktijk. De meesten hebben last van hun voorvoet, hiel of hebben hun enkel verzwikt. Maar we zien ook veel likdoorns en eeltproblemen. Een drukkend gevoel op je voorvoet kan wijzen op langdurige overbelasting. Steken kunnen de oorzaak zijn van een zenuwbeknelling. Allemaal klachten die ontstaan als je langdurig op slippers loopt.”

Geen wandelmateriaal

“Slippers zijn geschikt voor functioneel gebruik. Draag ze daarom op het strand, in de douche of rondom het huis, maar doe ze niet aan als je een lange wandeling maakt. Omdat een slipper niet goed vastzit aan je voet, moet je veel moeite doen om hem aan te houden. Je gaat daardoor met je tenen ‘klauwen’. Een halfuur op slippers lopen is best gezond, omdat het de spieren in je voeten activeert. Maar slippers en andere schoenen die niet goed aansluiten, veroorzaken vaker eelt en pijnlijke kloven. Bovendien struikel je sneller. Birkenstocks hebben een beter voetbed dan de meeste teen- of badslippers, maar ook die zijn niet geschikt voor een lange wandeling. Sandalen zijn beter, omdat je tenen dan minder klauwen. Shop wel verstelbare, het liefst met klittenband, voor een betere pasvorm.”

Precies op maat

“Wil je op slippers kunnen lopen zonder voetklachten? Dan raad ik aan om slippers of sandalen op maat te laten maken bij een podotherapeut, podoloog of orthopedisch schoenmaker. Met een goed voetbed, een stevig bandje en de juiste pasvorm voorkom je een hoop ellende. Je voet schuift een stuk minder, er is een juiste demping en genoeg ondersteuning en er ontstaan geen drukplekken. Het is niet gezegd dat iedereen voetklachten krijgt. Sommige mensen dragen elke dag slippers of pumps en hebben nergens last van. Maar zij hebben wel een grotere kans op toekomstige klachten. Voorkomen is daarom beter dan genezen.”

Bron: Santé juni 2020, tekst: Maike Abma

Gerelateerde artikelen