Zin in seks

Hoe krijg je weer zin in seks?

Jolien Spoelstra is seksuoloog, psycholoog en relatietherapeut. Ze geeft antwoord op de vraag hoe je weer zin krijgt in seks.

Jolien Spoelstra: “Geen zin hebben in seks komt vaak voor. Er is zo veel van invloed op de zin in seks, dat er bij iedereen wel een periode in het leven is, waarin de zin in seks minder of weg is. Seksuologen gaan daarbij uit van het zogenaamde ‘biopsychosociale model’. We kijken naar biologische, psychologische en sociologische factoren.”

Verkeerde spanning

“Bij biologische factoren kun je denken aan zwangerschap, (peri)menopauze, ziektes en ouderdom. Psychologische factoren zijn bijvoorbeeld stress op het werk, zelfbeeldproblemen en trauma. Dit laatste komt bij veel vrouwen voor: zo’n 53 procent heeft seksueel geweld of seksuele grensoverschrijding meegemaakt. Onder sociologische factoren vallen ook de relationele factoren – die spelen een belangrijke rol bij veel mensen. Als de relatie niet goed loopt, kan dat de verkeerde spanning geven en bij juist véél verbinding kan het zo veilig en bekend zijn, dat de seksuele spanning ook weg is. Wat ik ook vaak zie, is dat de zin in seks weg is door biologische of psychologische factoren, maar dat de relationele factoren het in stand houden of verergeren. Dan kan de originele oorzaak (bijvoorbeeld werkstress) allang verdwenen zijn, maar is de relationele dynamiek daardoor zo veranderd, dat de zin in seks niet terugkomt.”

Lees ook: ‘5 tips voor een beter seksleven’

Prikkels en verwachting

“Zin in seks ontstaat doorgaans door de juiste prikkels (fysiek en mentaal), de juiste omstandigheden en een positieve verwachting van de uitkomst. Het is dus belangrijk om van jezelf te weten hoe deze dingen voor jou zitten. Wat windt jou op, wat vind je fijn? Probeer dit voor jezelf uit te zoeken en bespreek het met je partner. Zin in seks komt eigenlijk nooit spontaan, dat is echt een seksmythe. Je moet er iets voor doen. Veel vrouwen hebben bovendien een ‘responsief verlangen’, wat betekent dat je in respons op seksuele prikkels zin krijgt. Je hebt dus nog geen zin wanneer je richting intimiteit of seksualiteit beweegt, maar door die kant op te bewegen, kan het gebeuren dat je zin krijgt. Belangrijk hierbij is dat je ‘vrijblijvend kunt vrijen’. Oftewel: vrijblijvend seksuele prikkels opzoeken, zoals zoenen, masseren of samen douchen, zonder dat dat tot seks hoeft te leiden. Want je hebt nog geen zin en je weet ook niet of de zin komt. Maar als je het niet opzoekt, komt de zin waarschijnlijk nooit. Seks plannen raad ik niet aan, dan komt er druk op te staan. Seks hebben terwijl je eigenlijk niet wilt en orgasmes faken vind ik ook een no-go. Het wordt een nare ervaring, je krijgt negatievere verwachtingen en de seks blijft zoals die is. Open communicatie is juist heel belangrijk!”

LEES OOK

Beeld: Getty Images
Tekst: Maike Abma

Uit andere media


Maaike van Oostveen

Maaike werkt sinds 2019 als (freelance) redacteur en content creator. Dit deed ze onder andere voor merken en titels als NTR, CosmoGIRL! en Corendon. Met een grenzeloze nieuwsgierigheid en veel enthousiasme schrijft ze voor Santé over alles wat het leven leuker, makkelijker en gezonder maakt. Als reisliefhebber haalt ze inspiratie uit verschillende culturen, terwijl haar liefde voor dieren en goede koffie haar dagelijkse geluksmomentjes vormen. Naast het creëren van inspirerende content voor Santé, is ze ook actief op TikTok of kan je haar tegenkomen op evenementen als hostess.

Meer van Maaike