Penne

Penne met verse tomaten en basilicum

We zetten de Italiaanse keuken op tafel, met dit overheerlijke recept met penne, basilicum en tomaten.

Een Italiaans gerecht op tafel toveren moeilijk? Zolang je echt lekkere ingrediënten gebruikt, is het juist simpel, klassiek en superlekker. Fabrizia Lanza leert ons er alles over in De keuken van Sicilië.

Penne picchio pacchio

Voor 4 personen

Ingrediënten

  • 900 g romatomaten
  • 1 grote teen knoflook, grof gesneden
  • blaadjes van 1 bos basilicum, grof gesneden
  • 120 ml olijfolie
  • 450 g gedroogde penne of een andere korte buispasta
  • fijn zeezout en versgemalen zwarte peper

Bereiding

  • Snijd een klein kruisje onder in elke tomaat. Breng een grote pan water aan de kook. Leg de tomaten erin en kook ze 30 seconden. Schep ze er met een schuimspaan uit en laat ze afkoelen in een kom. Laat de pan met water op het fornuis staan om de pasta in te koken.
  • Trek, als de tomaten voldoende zijn afgekoeld en je ze kunt vastpakken, de velletjes er bij het kruisje af. Hak de tomaten in grote stukken. Als ze heel sappig zijn kun je ze in een vergiet leggen, met zout bestrooien en een paar minuten laten uitlekken om het overtollige vocht kwijt te raken.
  • Leg de gehakte tomaten in een grote serveerschaal. Voeg de knoflook, het basilicum en de olijfolie toe. Voeg als je de tomaten nog niet hebt gezouten zout naar smaak toe.
  • Breng het water in de pan op het fornuis weer aan de kook en voeg royaal zout toe. Kook de penne in het kokende water al dente.
  • Giet de pasta af en schep het meteen in de kom met de tomaten. Meng alles goed, voeg flink wat peper toe en serveer de pasta meteen.

    OPMERKING: De saus kan 2 uur van tevoren worden gemaakt en opzij worden gezet op kamertemperatuur. Als je de sausingrediënten een paar uur voor je de pasta toevoegt in de kom laat staan wordt dit gerecht alleen maar lekkerder.

Tip van de redactie

RECEPTEN FABRIZIA LANZA
BEELD GUY AMBROSINO