Shutterstock 225967033

Ook je brein heeft vakantie nodig

Natuurlijk is een gezond kleurtje op je huid welkom. En doe je een stapje terug uit het vaak hectische normale leven als je vakantie hebt. Dit is waarom vakantie ook zo broodnodig is voor je brein.

Je lichamelijk kunnen ontspannen is ontzettend belangrijk. Sommige vrouwen sporten juist graag door tijdens hun vakantie – of zetten zelfs een tandje bij, andere nemen even een volledige break van rennen, liften en squatten. Maar ook het mentale kamertje daarboven is af en toe heel erg toe aan een pauze.

Lees ook: ‘In welke landen kun je kraanwater drinken?

Andere modus

Op je werk of als key figure binnen het gezin, staat je brein vaak vol ‘aan’. Het moet altijd wel iets doen, bedenken, regelen of verwerken. Het is ontzettend belangrijk om ook een soort standaard-modus te vinden. Daarbij hoeft je brein niet helemaal ‘uit’ te staan, maar leef je wel veel beter in het hier en nu. Zonder de zorgen van morgen. Ontdek bij jezelf hoe je die standaard-modus kunt vinden, en naar behoeven in- en uitschakelen. Vergt misschien wat oefening, maar is het waard.

Minder prikkels

Het is ook best logisch: een gemiddeld Nederlands brein krijgt veel te verwerken op een dag. Naast werk en huishouden, zijn er hobby’s, forenzentripjes, reclame-uitingen, supermarktbezoekjes en een eindeloos aanbod van films en series. Het kan – ook ongemerkt – leiden tot overprikkeling van je brein. Des te belangrijker om wat prikkels los te laten. Door het opnemen van vakantie raak je in elk geval al een deel kwijt: de dagelijkse files en de stress om op tijd je pakketje af te halen bij het pakketpunt bijvoorbeeld.

Even goed soppen

Professor Ap Dijksterhuis gaat zelfs nog wat verder. Hij noemt een reis maken en loskomen van je dagelijkse omgeving ‘een emmer sop voor je hersenen’. Je brein raakt opgefrist van een vakantiereis en niet geheel onbelangrijk halen we ook al veel profijt uit de voorpret: ergens naar uitkijken doet een mens goed. Natuurlijk blijven er deze zomer meer mensen thuis – of in elk geval in eigen land – dan ooit, maar ook vakantioneren in Nederland werkt louterend.

Geef je brein de rust en opfrisbeurt die het zo verdient. Heb je nog wat moeite om los te komen van het welbekende ritme? Probeer eens of één van deze vormen van yoga bij jou past. Baat het niet…

Bron: Skils.nl, Nrc.nl

Gerelateerde artikelen