Placeholder

Hoe zorg je ervoor dat je genoeg omega-3-vetzuren binnenkrijgt?

Je lichaam maakt zelf geen omega 3 aan. Je moet het daarom uit je voeding halen. Wij zetten op een rijtje wat goede ingrediënten zijn om genoeg omega 3 binnen te krijgen.

De beste vette vis keuzes (met veel omega 3)

  • Visvetzuren zitten vooral in vette vissoorten, zoals makreel, zalm, haring, sardines en forel. Witte (magere) vis bevat ook visvetzuren, maar veel minder.
  • Vissen halen hun visvetzuren uit algen. Producten van algen, zoals daarvan gemaakte pasta, zijn dus ook heel goed.
  • Ook eieren en vlees bevatten (een beetje) visvetzuren. De gehaltes daarin variëren echter enorm, en zijn mede afhankelijk van het voer dat de dieren hebben gekregen.
  • Aan sommige voedingsmiddelen, zoals aan bepaalde margarines, worden niet alleen plantaardige omega 3-vetzuren, maar ook visvetzuren toegevoegd.
  • Het plantaardige omega 3-vetzuur ALA zit vooral in lijnzaadolie. In mindere mate komt het voor in raapzaadolie, sojaolie, (wal)noten en plantaardige (dieet)margarines. Groene bladgroenten en vlees bevatten heel kleine hoeveelheden ALA.

Omega 3 uit visoliecapsules

Er zijn veel verschillende soorten visoliecapsules op de markt, die erg in kwaliteit verschillen. Let in elk geval op de hoeveelheid DHA en EPA in de capsules. Verder is belangrijk dat ze geen (onbekende) hulpstoffen bevatten, maar alleen visolie. Volgens hoofleraar Mensink is het wel goed om in je achterhoofd te houden dat in vis behalve omega 3-vetzuren ook vitamines en mineralen zitten, die mogelijk een rol spelen bij de het positieve gezondheidseffect. Verse vis eten is beter dan capsules slikken.

De kluts kwijt als het gaat om omega-vetzuren? Lees het artikel Alles wat je moet weten over omega 3 en omega 6.

Dit artikel verscheen eerder in het februarinummer van 2018 | Tekst: Marte van Santen | Beeld: Shutterstock