Flowerswim 2100x1440

Amerikaanse wetenschappers testen mannelijke anticonceptie

Wetenschappers van de Universiteit van Utah zijn een nieuwe anticonceptiegel voor mannen aan het testen.

Twaalf heteroseksuele koppels doen mee aan een tweejarige studie, die onderdeel is van een landelijk klinisch onderzoek namens o.a. de overheidsorganisatie National Institute of Health. ‘In onze maatschappij zijn voornamelijk vrouwen verantwoordelijk voor anticonceptie, omdat met name zij de consequenties van een zwangerschap dragen’, zegt dr. David Turok, één van de hoofdonderzoekers. ‘Dit (onderzoek, red.) is een geweldige kans voor mannen om op te staan en actief mee te werken aan nieuwe anticonceptiemiddelen. Zo laten zij hun partners zien dat zij investeren in een betere toekomst voor ons allemaal.’

Hormonale gel

Het middel dat getest wordt, is een hormonale gel met twee soorten hormonen. Het synthetisch progesteron Nestorone® blokkeert de testosteronproductie en vermindert de productie van zaadcelen. Daarnaast zit er een vervangend testosteron in, dat het libido en andere natuurlijke testosteron-afhankelijke functies stabiel houdt. Mannen brengen de gel aan op hun schouders.

De onderzoekers richten zich niet alleen op de werking van de hormonale gel, maar willen ook weten hoe mannen omgaan met hun verantwoordelijkheid voor de anticonceptie.

Testikelbad

Mannelijke anticonceptiemiddelen komen langszaam maar zeker van de grond. In 2021 werd designer Rebecca Weiss bekroond met een toonaangevende prijs voor haar ’testikelbad’ genaamd COSO. Dit apparaat, dat lijkt op een mini-jacuzzi, maakt gebruik van water en ultrasone warmte om de mobiliteit van spermacellen tijdelijk te stoppen. Hierdoor kan de eicel niet bevrucht worden. De werking van COSO is als volgt: een man dompelt zijn zaakje even onder in het ’testikelbad’ en klaar is kees. Daarnaast is deze vorm van anticonceptie hormoonvrij en tot zes maanden effectief.

Weiss hoopt klinische proeven te kunnen voortzetten, zodat het product op de markt kan komen.

Tip van de redactie

Nolon Nout bureaustoel zacht groen