Placeholder

Wat het kan betekenen als je je jonger voelt dan je bent

De een ziet er ouder uit dan ‘ie in werkelijkheid is, de ander ziet er niet alleen jonger uit dan ‘ie is, maar voelt zich ook zo. Wij vroegen ons af: wat kan het betekenen als je je jonger voelt dan je bent. Heeft dat invloed op je gezondheid?

 

Uit een grootschalig Frans onderzoek aan de universiteit van Montpellier onder 17.000 volwassenen bleek dat zo’n 16 procent van de deelnemers zich jonger voelen dan ze in werkelijkheid zijn. Ook kwam naar voren dat ze een betere gezondheid hebben en een grote kans hebben om ouder te worden dan de overige deelnemers.

Verder kwam er nog iets opmerkelijks naar voren. Degenen die zich acht, elf of dertien jaar ouder voelen dan ze echt zijn hebben respectievelijk, 18, 29 en 25 procent meer kans om eerder te sterven.

Lees ook:Voordelen van ouder worden

Hoe valt dit alles te verklaren?

Ten eerste: degenen die er jonger uitzien dan ze zijn, maken waarschijnlijk gezondere keuzes wat betreft levensstijl. Ze eten gezond, bewegen genoeg, laten zich regelmatig controleren door een arts en hebben veel sociale contacten. Dit kan als een vicieuze cirkel werken: hoe meer je dit doet, des te beter je je voelt.

Ten tweede: degenen die zich jonger voelen dan ze zijn, zijn beter in staat om de uitdagingen die bij het ouder worden komen kijken, aan te gaan. Dat resulteert tot een betere fysieke gezondheid en een beter geheugen.

Twee kanten

Maar het werkt dus twee kanten op. Degenen die last hebben van depressie en zich zorgen maken over ouderdomskwalen, kunnen zich sneller oud voelen.

Bron: HuffingtonPost

Gerelateerde artikelen