Tinnitus

Tinnitus: er is iets aan te doen

“Leer er maar mee leven, want daar is niets aan te doen!” Dit krijgt bijna iedereen met tinnitus te horen. Dat niets mínder waar is, daar kwam fysio­therapeut Sandra Posthumus door toeval achter. Ze onderzocht waarom het haar wel vaak lukte om tinnitus te verbeteren en zelfs te laten verdwijnen bij haar cliënten.

Tinnitus is een geluid dat ontstaat als reactie op overprikkeling, waarbij er veel variaties en gradaties zijn. Je kunt het zien als waarschuwingssignaal en mensen die het krijgen, hebben vaak veel met elkaar gemeen. De hoofdoorzaak is dikwijls stress en hoe je daarmee omgaat. Tevens kan tinnitus ontstaan door een fysiek trauma of overbelasting. Daarnaast kunnen vele andere factoren een rol spelen, zoals emoties, voeding en een overprikkeld brein.

Stappenplan

Posthumus schreef een boek met een nieuwe kijk op tinnitus, geheel vanuit de praktijk geschreven. Compleet met stappenplan en inzichten, oefeningen en tips om weer rust in je hoofd te krijgen. Het boek is vooral geschreven voor mensen die geplaagd worden door tinnitus, maar ook therapeuten en artsen kunnen er van leren.

Leefstijl

Grietje vertelt in het boek: “Sandra gaf mij inzicht in waar de tinnitus vandaan kan komen en tips qua houding en leefstijl. De tinnitus is niet helemaal weg, maar ik kan er nu prima mee leven. Het verbetert nog steeds, dus wie weet is het ooit helemaal weg.”

Wakker schudden

Posthumus heeft als missie om Nederland wakker te schudden, en te laten zien dat er wel degelijk iets aan tinnitus te doen is. Haar eigen vader en zoon hebben tinnitus gehad en zelf heeft ze ook ervaren hoe het is om ‘herrie in je hoofd’ te hebben. Door haar jarenlange ervaring met deze doelgroep weet ze heel goed wat voor impact tinnitus op je leven kan hebben en hoeveel onbegrip er vaak is vanuit de omgeving.

Stressvolle periode

Tinnitus ontstaat volgens Posthumus vaak na een stressvolle periode. Mensen die gevoelig zijn voor tinnitus zijn vaak ook gevoelig voor een burn-out. Mensen met een groot verantwoordelijkheidsgevoel, met gevoel voor perfectionisme. In haar praktijk komt ze, zo vertelt ze in interviews, vaak mensen tegen die graag controle hebben over dingen. En een voortdurende gekmakende piep is nu net iets waar je geen controle over hebt.

Vele oorzaken

Volgens deze fysiotherapeute is er niet één oorzaak voor tinnitus, maar is het vaak een samenspel van verschillende oorzaken. In haar praktijk heeft ze inmiddels meer dan negenhonderd mensen geholpen om met tinnitus om te kunnen gaan of er zelfs vanaf te komen. Het boek heeft inmiddels een tweede druk.

Meer info: www.tinnitus-info.nl

Tekst Santé, beeld GettyImages

Boekentip

BESTEL HIER

TIP

Seks werkt ook prima tegen stress, dus waarom niet deze satisfyer pro aanschaffen?

Satisfyer Pro 2 met Easylove Tarzan Vibrator Combinatie

Meest populaire seksspeeltjes van het jaar
KLIK HIER