Ochtendvrouwbed 2100x1440

‘Permanente wintertijd beter voor je gezondheid’

Wetenschappers en artsen zijn het erover eens: permanente wintertijd is beter voor je gezondheid. Maar waarom is dat dan beter?

Wintertijd betekent dat de klok een uur wordt teruggezet. Hierdoor wordt het ’s ochtends eerder licht en ’s avonds eerder donker.

Lees ook:Dit is het effect van te weinig licht op je gezondheid

Permanente wintertijd

Ook al blijkt uit verschillende wetenschappelijk onderzoeken dat een permanente wintertijd het beste is voor je hart, bloedvaten, hersenen en het afweersysteem, toch blijven sommigen last hebben van een winterdip. Hoe kan dat?

Veranderingen biologische klok

Koko Beert, slaapexpert bij de Hersenstichting: “De donkere regenachtige dagen in het najaar en de winter leiden tot veranderingen in onze biologische klok en onze hormoonhuishouding.” Volgens Beert kan dat zorgen voor somberheid, concentratieproblemen en vermoeidheid.

Meer natuurlijk licht

Door blootstelling aan natuurlijk licht te optimaliseren kun je volgens artsen en wetenschappers een winterdip minimaliseren. Daarom vindt Beers dat de wintertijd permanent moet worden ingevoerd, want “dat past het beste bij onze dag-nachtritme en zorgt voor minste verstoring in de slaap. In de winter krijgen mensen meer ochtendlicht en in de zomer minder avondlicht. Voor onze biologische klok hebben we juist meer ochtendlicht nodig.”

Ochtendlicht

Dat ochtendlicht zorgt namelijk voor een wakker gevoel en een goed slaap-waakritme. Zonder licht in de ochtend verschuift de biologische klok naar een later tijdstip.

Beers: “Als we een continue wintertijd aanhouden, vertraagt de biologische klok minder, krijgen we meer zonlicht en hebben we een beter slaapritme ten opzichte van werk- en schooltijden.”

Favoriet van de redactie

Dekbed (Winter & Herfst)

Dekbed (Winter & Herfst) + 2 Gratis Hoofdkussens – Tweepersoons – 200×220 cm
Shop

Gerelateerde artikelen