hond bloed doneren

Ook hond kan bloed geven: “Bij vergiftiging kan het levensreddend zijn”

Niet alleen mensen, ook dieren hebben af en toe donorbloed nodig. Daarom roepen de Europese dierenklinieken van AniCura baasjes op om hun gezonde huisdieren aan te melden om bloeddonor te worden.

Net als voor mensen zijn bloeddonoren voor honden van levensbelang. Want het bloed van een gezond dier kan voor een zieke soortgenoot het verschil maken tussen leven of dood. Een hond kan bloed geven, maar hoe gaat dat precies in zijn werk?

Er zijn 3 situaties waarin dieren dat donorbloed goed kunnen gebruiken. Dat zegt Koenraad Florizoone, praktijkmanager bij de dierenartsenpraktijken van AniCura in Berchem en Beerse, in De Wereld Vandaag op de radio: “In de eerste plaats is dat nodig bij veel bloedverlies door een trauma, een aanrijding bijvoorbeeld. Er bestaan ook immuniteitsziekten waarbij de eigen rode bloedcellen worden afgebroken. En ten slotte zijn er nog de dieren die ratten- of muizengif hebben gegeten: zij krijgen 25 procent meer overlevingskans als ze donorbloed krijgen.

Wanneer kan jouw hond bloed doneren?

5 Slimste Hondenrassen

Jouw hond ook bloeddonor worden? Dit is mogelijk onder bepaalde voorwaarden. Het is bijvoorbeeld belangrijk dat jouw hond een rustig en meegaand karakter heeft.

Andere voorwaarden zijn:

  • Jouw hond is gezond, zonder auto-immuunziekte en gebruikt geen medicatie
  • Jouw hond is minimaal één en maximaal acht jaar oud
  • Jouw hond weegt meer dan 25 kg
  • Jouw hond is volledig ingeënt en wordt minimaal elke drie maanden behandeld tegen vlooien en teken
  • Jouw hond volgt geen rauw vlees dieet (BARF)

De dierenarts onderzoekt jouw hond om zeker te weten dat hij fysiek geschikt is als donor. Ook wordt het bloed gecontroleerd om te kijken of jouw hond gezond is en om de bloedgroep te bepalen.

Daarnaast is het belangrijk dat jouw hond nooit eerder een bloedtransfusie heeft ondergaan en nooit in het buitenland is geweest vanwege de risico’s op bloedoverdraagbare ziekten.

Niet elke hond kan bloed geven

Langharige Hondenrassen

Bloed doneren doet geen pijn bij jouw hond. We zorgen ervoor dat de donatie zo stressvrij mogelijk verloopt.

Bloeddonatie bij honden

Als jouw hond geschikt blijkt, kun je een afspraak maken voor de eerste donatie. Je mag tijdens de bloeddonatie bij jouw hond blijven.

Jouw hond hoeft voor de donatie niet nuchter te zijn en mag gewoon eten en drinken. Een half uur na de donatie wordt de plek gecontroleerd waar het bloed is afgenomen.

Het hele proces duurt ongeveer anderhalf uur. Je kunt er ook voor kiezen jouw hond de hele dag naar de kliniek te brengen. Honden kunnen elke drie tot zes maanden bloed doneren.

Hond Blaft

Nazorg en herstel na bloeddonatie

Donorhonden hebben nauwelijks last van de donatie en mogen daarna weer gewoon eten, drinken en wandelen.

Voordelen van bloeddonatie door jouw hond

Hondenrassen Niet Verharen

Door bloed te doneren, kan jouw hond het leven van een ander dier redden. Bovendien krijg je door de donatie veel informatie over de gezondheid van jouw eigen hond. Vooraf controleert de dierenarts het bloed van jouw hond en voert een lichamelijk onderzoek uit. Dat is een prettige geruststelling.

Lees ook: Waarom jouw hond blaft als hij alleen is

Tip van de redactie

In Door de ogen van de hond van Jos Oosting komen alle obstakels aan bod, zoals: trekken aan de riem, niet alleen kunnen zijn, onzekerheid, opspringen en nog veel meer. Het uitgangspunt van het boek is dat je leert begrijpen waarom je hond bepaald gedrag laat zien. Je leert alles over hondentaal, trainingstechnieken en het oplossen van specifiek probleemgedrag. Voor meer informatie klik op onderstaande button.


TEKST MANON DAELMANS

BEELD GETTY IMAGES

BRON VRT.BE, ANICURA