Dranquilo

Om drinkgewoontes te doorbreken gaan we vaker ‘dranquilo’ zeggen

Minderen met alcohol is voor veel mensen moeilijk. De overheid wil drinkgewoontes doorbreken met de start van de campagne ‘Dranguilo’.

Dat je een keer de ‘Bob’ bent, kennen we nu allemaal wel. Binnenkort is het, als het aan de overheid ligt, de bedoeling dat de term ‘dranquilo’ ook vaker wordt gebruikt. Het woord verwijst naar het Spaanse tranquilo, wat kalm aan betekent. En dat is nu juist de bedoeling van de campagne Dranquilo.

Lees ook:De voordelen van minder alcohol drinken

Rustig aan met alcohol

Staatssecretaris Paul Blokhuis (VWS): “Alcohol drinken verhoogt het risico op allerlei ellende met je gezondheid. Daarover willen we niet met een vingertje wijzen maar mensen wel aansporen om er vooral bewust mee om te gaan. Deze nieuwe campagne laat met een knipoog zien dat rustig aan doen met alcohol – van een tijd helemaal niet drinken tot een rondje overslaan en alles wat daar tussen zit – heel normaal is.”

Nationaal Preventieakkoord

De campagne – met bijzondere aandacht voor ouderen, studenten en plattelandsjongeren – komt voort uit de afspraken in het Nationaal Preventieakkoord om het bewustzijn van het gebruik van alcohol en het kennisniveau over de effecten ervan te verhogen.

Eén van de doelstellingen daarin is een afname van het percentage overmatige drinkers in 2040 van 8,8% naar 5% en van het percentage zware drinkers van 8,5% naar 5%. Alcoholgebruik zit echter diep verankerd in de Nederlandse cultuur. Acht op de tien Nederlanders boven de 18 jaar drinkt wel eens alcohol, vaak voor de gezelligheid. Wel bleek vorig jaar uit het Alcoholexamen dat VWS samen met het Trimbos-instituut hield, dat 16% van de Nederlanders overweegt om in de toekomst minder te gaan drinken. Ook deden dit jaar meer mensen dan ooit mee aan Dry January en wordt alcoholvrij bier steeds populairder.

Gerelateerde artikelen