bedpartners

O jee: hoe meer bedpartners, hoe groter de kans op kanker?

Bedpartners: de een houd je van experimenteren, een ander houdt het liever bij één. In deze tijden moet iedereen doen waar ‘ie zich goed bij voelt. En toch…als je het resultaat van dit onderzoek leest, vraag je je af of dat ge-experimenteer wel verstandig is…

Voor een recent onderzoek, dat werd gepubliceerd in BMJ Sexual and Reproductive Health, werden gegevens van volwassenen van 50 jaar en ouder geanalyseerd. Het ging om 2.537 mannen en 3.185 vrouwen waarvan de gemiddelde leeftijd 64 jaar was en drie op de vier getrouwd waren. Zij hadden vragen beantwoord zoals ‘hoeveel bedpartners heb je gehad’. De antwoorden werden opgedeeld in een paar categorieën: 0-1, 2-4, 5-9 en 10 of meer bedpartners.

Lees ook:5 momenten waarop seks een goed idee is

Bedpartners

En wat blijkt: hoe meer bedpartners de deelnemers hebben gehad hoe hoger de kans was dat ze kanker hadden/hebben gehad. Vrouwen die 10 of meer bedpartners hebben gehad hadden 91 procent meer kans op kanker vergeleken met vrouwen die nul of 1 bedpartner hebben gehad. Bij de mannen gold een percentage van 69 procent.

Infecties

Hoofdonderzoeker Lee Smith: “We hadden wel verwacht dat het aantal bedpartner gelinkt kan worden aan de kans op kanker, omdat eerder onderzoek al had uitgewezen dat bepaalde seksuele overdraagbare infecties kunnen leiden tot bepaalde kankers, en inderdaad, hoe meer bedpartner hoe groter de kans is op overdracht van bepaalde infecties.”

Verschil mannen en vrouwen

Maar waarom is er zo’n groot verschil tussen mannen en vrouwen? Volgens Smith komt dat doordat het verband tussen bepaalde infecties en kanker groter is bij vrouwen. Denk hierbij aan het verband tussen HPV (humaan papillomavirus) en baarmoederhalskanker.

Voordelen seks

Nu wil Smith ook niet zeggen dat geen seks meer moet hebben, want vrijen heeft ook heel veel voordelen. Het kan stress verminderen en de kans op hart- en vaatziekten, je krijgt er zelfvertrouwen door en je geniet meer van het leven.

En hij wil ook geen paniek veroorzaken. Hij wil niet beweren dat een groot aantal bedpartners de oorzaak is van kanker; het onderzoek heeft alleen een link gevonden tussen het aantal bedpartners en gevallen van kanker.

Andere risicofactoren

Ook was er in het onderzoek een aantal andere factoren aanwezig die kanker kunnen veroorzaken, zoals roken en alcoholgebruik. Dus volgens Smith zou het ook zo kunnen zijn dat een combinatie van ongezonde gewoontes het risico op kanker vergroot.

Bron: Health.com

Gerelateerde artikelen