Massage

Zó lang moet een massage duren om écht te ontspannen

Vind je een massage ook zo fijn en mag het van jou wel uren duren? Dat is wel heel lekker, maar een massage hoeft dus niet zó lang te duren voordat je echt ontspant.

Uit onderzoek aan de Universiteit van Konstanz in Duitsland blijkt dat slechts tien minuten massage al voor de nodige ontspanning van je zenuwstelsel zorgt.

Lees ook:Dit is waarom een massage zo goed voor je is

Onderzoek

Voor het onderzoek werd een groep van zestig vrouwen in drieën gedeeld. Een groep moest het hoofd en nek masseren. Een andere groep moest de schouders en nek masseren, maar dan op een zachtere manier dan de eerste groep. De derde groep moest in stilte zitten zonder zich te masseren.

De onderzoekers analyseerden de mate van ontspanning via de hartslag en de hartslagvariabiliteit van de deelneemsters.

Tien minuten

Opvallend was dat alle drie groepen al na tien minuten een stuk relaxter waren. De groepen die zichzelf moesten masseren waren nog meer ontspannen dan de groen die in stilte zat.

Volgens onderzoeker Maria Meier is een bezoekje aan een spa natuurlijk een traktatie voor jezelf, maar niet echt nodig als je volledig wilt ontspannen. Volgens haar is het al genoeg als iemand zacht over je schouders wrijft of eventjes op bed liggen al effectief genoeg.

Zelf masseren

Niemand in de buurt om jou te masseren? Geen paniek, want zelf kun je dat ook doen met deze fijne massage-apparaten:

Nek en schouders

Gezicht

Voetmassage

Bron: Nina.be

Gerelateerde artikelen