Placeholder

Einde e-sigaret in zicht?

De e-sigaret zou minder schadelijk zijn dan een echte sigaret en zou helpen bij het stoppen met roken. Maar als het aan de Nederlandse longartsen ligt, komt er een totaalverbod op e-sigaretten.

 

In een interview in het AD is Leon van den Toorn, voorzitter van de Vereniging van Artsen vor Longziekten en Tuberculose (NVALT) heel stellig: “Wij willen dat er geen enkele e-sigaret Nederland meer in komt.”

Lees ook:Waarom is het zo moeilijk o van roken af te komen?

Zorgwekkende ontwikkelingen

Volgens de longarts zijn er “zorgwekkende ontwikkelingen”. Er zijn tenminste acht Nederlanders na het gebruik van het product bij de longarts terechtgekomen. Een daarvan belandde zelfs op de intensive care. Ook hoesten patiënten bloed op en zijn er afwijkingen gevonden op CT-scans.

Niet minder schadelijk dan gewone sigaret

Volgens de longarts is het onzin dat de e-sigaret 95 procent minder schadelijk zou zijn, want daar is geen enkel wetenschappelijk bewijs voor. Ook helpt het niet om van het roken af te komen.

Totaalverbod?

Of er een totaalverbod komt, is nog maar de vraag. Staatssecretaris Paul Blokhuis wil de bevindingen van de longartsen meenemen in het lopende onderzoek van de e-sigaret, maar benadrukt dat een totaalverbod niet zomaar kan, omdat hij te maken heeft met Europese regelgeving.

Verenigde Staten

In de Verenigde Staten was er al de laatste tijd veel ophef over de e-sigaret. Inmiddels zijn daar ruim 1.000 gevallen van longletsel en tenminste 18 doden door het roken van e-sigaretten gemeld.

Bronnen: AD.nl/RTLnieuws.nl

Gerelateerde artikelen