Placeholder

Hoe houd ik stoppen met roken vol?

In het nieuwe jaar ben ik gestopt met roken, maar ik vind het moeilijk om vol te houden. Wat zou me kunnen helpen?

Advertorial

Drogist Linda geeft advies: Wie wil stoppen met roken doet er goed aan om zich goed voor te laten lichten. Er zijn verschillende hulpmiddelen op de markt. Zo zijn er pleisters, kauwgom, zuigtabletten en sprays die de behoefte aan een sigaret kunnen helpen verminderen.

Nicotinepleister en kauwgom
Stoppen met roken wordt beter vol te houden met behulp van nicotinepleisters of kauwgom.  Zowel nicotinepleisters, kauwgom als zuigtabletten zijn er in verschillende milligrammen. De hoeveelheid sigaretten die je normaal per dag rookt, bepaalt met welke sterkte je het beste kunt beginnen. Zo start iemand die per dag meer dan 20 sigaretten rookt bijvoorbeeld met de sterkste pleisters van 21 mg. Vervolgens wordt deze sterkte gedurende de volgende drie maanden afgebouwd naar 14 en eventueel 7 mg.

Hoe werken nicotinepleister en kauwgom?
De kauwgom of zuigtabletten zijn ideaal voor als je plotseling behoefte krijgt aan een sigaret. Door het mondslijmvlies wordt de therapeutische nicotine snel in de bloedbaan opgenomen en vermindert het onrustige gevoel. De kauwgom is verkrijgbaar in 1, 2 of 4 mg en in verschillende smaken. Vraag gerust advies aan je erkend specialist in zelfzorg in de drogisterij en laat je informeren over het gebruik van nicotinepreparaten en de bijkomende leefregels en adviezen.

Steuntje in de rug
Als je gaat stoppen met roken is het verstandig om je omgeving daarvan op de hoogte te brengen, zodat ze je kunnen ondersteunen op moeilijke momenten. Geef jezelf ook een steuntje in de rug door bijvoorbeeld op de koelkast een vel papier op te hangen met de redenen waarom je wilt stoppen. Hierdoor wordt je er dagelijks aan herinnerd.

Doorbreek de gewoonte
Het is belangrijk om afleiding te zoeken als je de trek in een sigaret voelt opkomen. Ga wandelen, tuinieren, een kruiswoordpuzzel maken of rijd eens een andere route naar huis. Kortom, verzet je gedachten. Ook kan het helpen om een glas water klaar te hebben staan op je bureau, zodat je water kunt drinken als je zin krijgt in een sigaret. Als je het mist om een sigaret in je handen te houden kun je bijvoorbeeld een tandenstoker of een stuk zoethout nemen. Simpel, maar wel doeltreffend.

Pas op met snoepen
Wanneer je stopt met roken veranderen je smaakpapillen waardoor je weer meer proeft. Doordat alles je beter smaakt kunnen de kilo’s eraan vliegen. Eet daarom vooral veel groente en fruit. Het is verleidelijk om snel een dropje te eten als je de trek in een sigaret voelt opkomen, maar neem in plaats daarvan een paar snoeptomaatjes, een handje (ongezouten) nootjes of wat fruit. Probeer ook zoveel mogelijk te bewegen in je dagelijkse leven, door bijvoorbeeld de fiets te pakken bij het boodschappen doen of de trap te nemen op je werk.

Kortom, er zijn legio mogelijkheden om het stoppen met roken te vergemakkelijken. Laat je goed adviseren dan is er een grote kans op succes!Wie is Linda?

Linda is gediplomeerd drogist en werkt in een drogisterij met het keurmerk Erkend Specialist in Zelfzorg, dat is het keurmerk voor goed advies over zelfzorggeneesmiddelen. Op www.erkendspecialistinzelfzorg.nl kun je opzoeken welke drogisterijen bij jou in de buurt dit keurmerk hebben en wat je als klant mag verwachten van deze drogisterijen.

Dit artikel is mogelijk gemaakt door CBD.