Placeholder

Waarom is het zo moeilijk om van roken af te komen?

STOPtober is begonnen en dat betekent dat ruim 50.000 mensen proberen om in deze maand minimaal 28 dagen lang om niet te roken. Niet iedereen houdt dat vol. Waarom is het zo moeilijk om van roken af te komen?

 

Uit onderzoek van het AMC blijkt dat 70 procent van de STOPtober-deelnemers het volhoudt. Bijna de helft is drie maanden later nog steeds is gestopt. Dat is vijf keer zo hoog dan bij een ‘gewone’ stoppoging tijdens een ander tijdstip in het jaar.

Lees ook:Stoppen met roken: de tip om het vol te houden

Hersenen

Toch zijn is er helaas een deel dat moeite heeft om het roken vaarwel te zeggen. Dat is deels te verklaren in de hersenen, volgens de Hersenstichting.

Het brein speelt een grote rol bij verslavingen. Drugs (waar ook alcohol en nicotine bij horen) hebben namelijk rechtstreek invloed op de hersenen. Ze hebben invloed op de zenuwcellen van het brein en beïnvloeden de signaalstofen in hersenen.

Roken geeft gevoel van tevredenheid en beloning

Alle drugs hebben invloed op de hoeveelheid dopamine in de hersenen. Dopamine is een neurotransmitter die hoort bij het beloningssysteem van de hersenen en zorgt ervoor dat we ons tevreden en beloond voelen. Door drugs wordt dopamine aangemaakt en het gevoel dat daarbij vrijkomt werkt verslavend, waardoor je een drug vaker wil gebruiken.

Gerelateerde artikelen