neusspray

Neusspray bij een verstopte neus? Let hierop

We hebben er allemaal wel eens last van, een verstopte neus door een verkoudheid. Vooral in de herfst en winter steekt dit vervelende kwaaltje regelmatig de kop op. Een neusspray kan dan uitkomst bieden. Deze verlicht namelijk je klachten en zorgt ervoor dat je wat makkelijker kunt ademen. Maar er zijn een aantal dingen waar…

We hebben er allemaal wel eens last van, een verstopte neus door een verkoudheid. Vooral in de herfst en winter steekt dit vervelende kwaaltje regelmatig de kop op. Een neusspray kan dan uitkomst bieden. Deze verlicht namelijk je klachten en zorgt ervoor dat je wat makkelijker kunt ademen. Maar er zijn een aantal dingen waar je op moet letten als je neusspray gebruikt. Welke dat zijn lees je in dit artikel. 

Wat is neusspray?

Een neusspray is een vloeibaar medicijn dat je in je neus spuit. Neusspray zorgt ervoor dat de zwelling in de bloedvaten in je neus minder wordt. Hierdoor gaan je luchtwegen open en kun je makkelijker ademen als je neus verstopt zit. Het is daarom een handig middel bij verkoudheid. Het medicijn is gewoon te koop in de supermarkt of bij de drogist. Je kunt bijvoorbeeld neusspray kopen bij Kruidvat

Hoe werkt het?

Neusspray is makkelijk te gebruiken. Als je het voor het eerst gebruikt, moet je eerst een paar keer op het pompje drukken om het reservoir te vullen. Houd je hoofd rechtop en steek de tuit van de spray in een van je neusgaten. Houd je andere neusgat dicht. Druk een keer op het pompje en snuif de vloeistof op. Doe hetzelfde bij je andere neusgat. Spoel het tuitje na gebruik schoon en sluit de spray goed af. 

Waar moet je op letten?

Het is fijn om neusspray te gebruiken als je neus dicht zit door een verkoudheid. Waak er wel voor dat je het niet te vaak en te lang gebruikt. Je kunt er namelijk verslaafd aan raken. Veel soorten bevatten de stoffen xylometazoline en oxymetazoline. Deze stoffen zorgen ervoor dat je neusslijmvlies slinkt. Ze werken ongeveer twaalf uur. Daarna zwelt het slijmvlies in je neus weer op en heb je de spray weer nodig. 

Het is daarom verstandig om neussprays met deze stoffen maar maximaal een week te gebruiken. Als je het langer gebruikt, loop je het risico dat je op een gegeven moment niet meer zonder kan. Bij teveel en te lang gebruik raakt je neusslijmvlies beschadigt en blijft je neus altijd verstopt zitten, ook als je niet verkouden bent.

Sprays met xylometazoline of oxymetazoline kun je het beste maximaal drie keer per dag gebruiken. Bijvoorbeeld één keer om de acht tot tien uur en de laatste keer voordat je naar bed gaat. Zo blijft je neus de hele nacht open en kun je goed blijven ademen. 

Neussprays met een zoutoplossing

Je bent meestal binnen een week van je verkoudheid af. Maar heb jij een hardnekkig virus te pakken en al langer dan een week last? Dan kun je het beste kiezen voor een neusspray met een zoutoplossing. Deze soort is namelijk niet verslavend en mag je vier keer per dag om de zes uur gebruiken. Het is ook niet schadelijk voor je neusslijmvliezen, waardoor je het voor onbeperkte tijd kunt gebruiken. Zo verlicht het je klachten, (ook) bij een langdurige verkoudheid. 

Deze tekst is geschreven in samenwerking met Kruidvat.


Beeld: GettyImages