Marloes raakte na haar borstkanker zwanger

Marlous (32) raakte na haar borstkanker tegen alle verwachtingen in spontaan zwanger. Ze gaf borstvoeding met één borst.

“Op het moment dat ik het knobbeltje voelde, was ik zwanger. De arts ging ervan uit dat het om een opgezette melkklier ging en zei dat ik maar terug moest komen als ik was bevallen. Die zwangerschap eindigde in een miskraam en omdat ik voelde dat het knobbeltje groeide, liet ik mijn borst opnieuw controleren. Het bleek al snel foute boel. Ik had een knobbel van anderhalve centimeter en mijn borst moest worden afgezet. Bang dat het niet goed zou aflopen ben ik nooit geweest. Maar het idee dat ik misschien nooit kinderen zou kunnen krijgen, greep me naar de keel. Door de chemo zou ik tijdelijk in de overgang raken en zou mijn vruchtbaarheid verminderen. Ik was net getrouwd met een lieve man, er zouden kinderen komen en nu had ik borstkanker. Vlak vóór ik aan de chemo begon, lieten we daarom ivf doen. Twaalf embryo’s werden ingevroren.

Het was een bizarre tijd: aan de ene kant was ik bezig met overleven, aan de andere kant injecteerde ik hormonen met het oog op nieuw leven. Maar het idee dat ik nog kinderen kon krijgen, hielp me ook door de behandelingen heen. Ik had een heel lieve verpleegkundige die zei: ‘Probeer je leven te blijven leven. Richt je niet te veel op de chemo en bedenk dat veel mensen weer beter worden.’ Dat advies heb ik ter harte genomen. Na de behandelingen moest ik eerst twee jaar kankervrij zijn vóór de embryo’s konden worden teruggeplaatst. Maar zo ver is het niet gekomen. Ondanks mijn verminderde vruchtbaarheid was ik een maand na het afronden van de behandelingen zwanger. Spontaan. Ik kon het niet geloven. Dat mijn lichaam, dat zo veel te verduren had gehad, nog zwanger kon worden.

Sinds twee weken hebben we een prachtige zoon: Aaron. Ik vind het nog steeds een wonder als ik naar hem kijk. Zelfs het geven van borstvoeding gaat prima met één borst. Blijkbaar is een lichaam heel flexibel; mijn ene borst produceert melk voor twee. Bang dat de borstkanker terugkomt, ben
ik niet. Mijn lichaam kan heel wat aan, dat vertrouwen heb ik nu.”

Santé Magazine, Tekst Rosa Koelemeijer, Beeld: Getty Images

BESTEL HIER