maria en willem

Maria en Willem al heel lang populair

De databank van de Nederlandse Voornamenbank is met honderd jaar uitgebreid. Iedereen die wil weten hoe populair zijn of haar voornaam vroeger was, kan dat nu opzoeken.

Volgens het Meertens Instituut waren de meeste voornamen in de negentiende eeuw erg traditioneel. Namen werden vaak van generatie op generatie doorgegeven. Aan het einde van de negentiende eeuw kwam daar ineens verandering in. Protestanten kozen vanaf dat moment vaker voor een originele naam. Bij katholieken gebeurde dat pas rond 1950.

Vanwege de privacy staat een naam alleen in de namenbank als die minimaal 17.800 keer voorkomt. Er zijn 4.700 namen die al sinds 1790 in trek waren. De meest populaire sinds die tijds zijn onder andere Maria en Willem.

Voor veel voornamen kun je ook een uitleg vinden over de betekenis ervan. Daarnaast kun je zien waar in het land de naam het meest voorkomt. In totaal staan er bijna een half miljoen voornamen in de Nederlandse Voornamenbank. Ook leuk voor wie nog ene naam zoekt voor hond, kat of kind.

Tekst Santé, beeld GettyImages

Favoriet van de redactie

Heb je koude rillingen van de griep? Kies dan de best beoordeelde Auronic’s flanellen elektrische deken. Drie warmtestanden, veilig met oververhittingsbeveiliging en na 180 minuten schakelt hij vanzelf uit. Perfect voor bed of bank. Wat wil je nog meer? Voor meer informatie klik op onderstaande button.