zorgverzekering

Zó kom je met een gerust hart 2021 door

Lekker in je vel zitten was nog nooit zó uitdagend. Door de lockdown zitten we vaker aan de televisie gekluisterd dan we zouden willen. Maar dat betekent niet dat het een verloren zaak is…. Zó kom je met een gerust hart 2021 door!

Met deze drie tips, waaronder een passende zorg- én tandartsverzekering, krijg jij je lichaam en geest weer helemaal op de rit.

1. Gezonde geest

Stress, onzekerheid, angst over de toekomst: de crisis eist zijn tol op ons mentale welzijn. Zorg daarom goed voor je brein door… te bewegen! Wetenschappers toonden aan dat lichaamsbeweging je stemming verbetert en de kans op onder meer een depressie en de ziekte van Alzheimer verkleint. Ook blijkt dat mensen die meer bewegen meer hersencellen aanmaken. Als je beweegt, nemen het zuurstofgehalte én de activiteit in de hersenen namelijk toe.

Om de vruchten van bewegen te plukken, hoef je echt geen dagelijkse bootcampsessie te plannen: met 5 dagen per week minstens 30 minuten matig intensief bewegen, ben je er al. Maak bijvoorbeeld een stevige ochtendwandeling, pak de fiets, ga aan de slag in de tuin (of rond het huis) of trakteer jezelf op een yogasessie.

Neem mentale klachten serieus

Heb je mentale klachten en lijkt het je prettig om te praten met een psycholoog of psychiater? Vraag je huisarts dan om een doorverwijzing. In bepaalde gevallen worden de kosten vergoed vanuit je zorgverzekering. Bekijk je polisvoorwaarden of neem contact op met je zorgverzekeraar zodat je niet verrast wordt door onverwachte zorgkosten.

2. Slow food

De meesten van ons zouden er baat bij hebben om meer naar ons lichaam te luisteren. Maar ons lijf weet niet altijd wat het nodig heeft. Als je weinig hebt geslapen of vanwege een andere reden uitgeput bent, zul je eerder grijpen naar snelle suikers en koolhydraten. Daar krijg je wel een energieboost van, maar verder heeft je lichaam er weinig aan.

De oplossing: keuzes maken die zowel lekker als voedzaam zijn. Op de website van het Voedingscentrum vind je allerlei ideeën voor ‘eetwissels’: snelle en makkelijke snacks die een stuk gezonder zijn. Zo krijg je minder calorieën binnen, zónder jezelf uit te hoeven hongeren.

3. Ga op visite… bij de tandarts

Wist je dat een slechte mondgezondheid invloed heeft op je hele lichaam? Zo verhoogt het je kans op longontsteking, aderverkalking, hart- en vaatziekten en hersenaandoeningen, waaronder dementie. Stel je tandartsbezoek daarom niet uit: ga altijd op periodieke controle, óók als je geen klachten hebt. Op die manier kun je gaatjes, ontstoken tandvlees of andere beginnende gebitsproblemen op tijd laten behandelen (en later duurdere ingrepen voorkomen).

De tandarts en mondhygiënist zijn gewoon open tijdens de lockdown en hebben allerlei voorzorgsmaatregelen genomen zodat je veilig kunt plaatsnemen in hun stoel. Als je een tandartsverzekering hebt worden de kosten veelal volledig of deels gedekt.

– Dit artikel is een partnerbijdrage van Univé