pijnstiller

Zó kies je de juiste pijnstiller

Hoofdpijn, buikpijn, spierpijn: neem een pil en weg is het ongemak. Maar welke pijnstiller kies je wanneer? Wij helpen je op weg.

Hoofdpijn, koorts, keelpijn, oorpijn, griep, spierpijn, verkoudheid

Paracetamol is de eerste keuze bij pijn. Het middel werkt pijnstillend en koortsverlagend en is effectief bij de meest voorkomende soorten pijn. Gebruik tot de pijn verdwenen is. Neem maximaal viermaal per dag twee tabletten. Eén tablet per keer is te weinig; dan bouw je geen spiegel op in je bloed.

Er wordt gedacht dat paracetamol in ­combinatie met coffeïne sneller en langer werkt, maar dat is niet bewezen. Paracetamol is ook verkrijgbaar in combinatie met coffeïne en propyfenazon (licht ontstekingsremmend), bijvoorbeeld onder de naam Saridon, maar gebruik hiervan wordt afgeraden. Het zorgt voor meer ­bijwerkingen dan alleen paracetamol, dat bovendien meestal voldoende is om pijn te bestrijden.

Lees ook:10 manieren om zonder pijnstillers van je hoofdpijn af te komen

Gewrichtspijn, nek- en schouderpijn, artritis, jicht, migraine, menstruatiepijn

Als paracetamol onvoldoende werkt, als je pijn hebt die gepaard gaat met een ontsteking of als je migraine of menstruatieklachten hebt, bieden NSAID’s (nonsteroidal anti-flammatory drugs, vrij vertaald: niet op steroïden gebaseerde ontstekingsremmers) als ibuprofen, diclofenac en naproxen uitkomst.

Deze middelen zijn pijnstillend, koortsverlagend én ontstekingsremmend. Daarom zijn ze heel effectief tegen niet-bacteriële ontstekingsreacties. Je kunt paracetamol en een NSAID combineren – die vullen elkaar aan – maar gebruik geen twee NSAID’s tegelijk.

Heb je een chronische ziekte of gebruik je al medicijnen, raadpleeg dan eerst je huisarts. Veelgebruikte NSAID’s zijn diclofenac (werkingsduur zes uur), ibuprofen (houdt acht uur aan) en naproxen (houdt zeven tot twaalf uur aan). Meestal wordt ibuprofen of diclofenac geadviseerd bij acute, heftige pijn en naproxen bij menstruatiepijn, reumatische pijn en rugpijn.

Meer weten? Ga naar Thuisarts.nl of Apotheek.nl

Bron: Santé archief, tekst: Kim van der Meulen

Gerelateerde artikelen