Placeholder

Wat kun je doen tegen kramp?

Kramp tijdens het sporten of ‘s nachts kramp in je kuiten, is vervelend en pijnlijk. Door te rekken kun je de pijn verlichten.

Als spieren langer of zwaarder worden belast dan ze gewend zijn, treedt er spiervermoeidheid op. Dat kan zorgen voor spierkrampen: aanhoudende, pijnlijke aanspanningen. Word je vaak wakker met kramp in je kuit? Lees dan deze tips.

Kramp: rekken kan verlichting geven

Om ‘uit de kramp’ te komen, kan rekken helpen. In spieren zitten sensoren die gevoelig zijn voor rek. Deze geven door de rek een ander signaal aan het zenuwstelsel, waardoor de vicieuze cirkel van de kramp wordt doorbroken.

Lees meer: Wat kun je toen tegen kramp?

Train je spieren

Hoewel kramp erg pijnlijk is, is het niet schadelijk voor een spier. Er bestaat nog veel onduidelijkheid over zowel de oorzaak van nachtelijke spierkrampen, als over krampen die door inspanning komen. Zorg ervoor dat je vooral de spieren die soms verkrampen goed traint, zodat de soepelheid toeneemt.

Drankje

Als je lang sport – bijvoorbeeld een duurloop – kunnen drankjes met koolhydraten en elektrolyten het moment van spiervermoeidheid en dus van spierkramp uitstellen. Maar voorkomen doe je het er niet mee.

Vaak kramp?

Blijf je steeds maar last houden van kramp? Dan is het een goed idee om een fysiotherapeut naar het bewegingspatroon te laten kijken en de aangedane spieren op verstijvingen te laten controleren.

Je kunt ook kramp krijgen doordat je een gebrek hebt aan magnesium en kalium.

Bron: archief | Beeld: Shutterstock

Gerelateerde artikelen