verrekte spier

Dit kun je doen tegen een verrekte spier

Heb je een verrekte spier en weet je niet wat je nu het beste kunt doen? Wij leggen het je uit!

Ai, je hebt een spier verrekt… Wij weten als geen ander hoe enorm vervelend dat kan zijn. Maar waar doe je nu slim aan wanneer je voelt dat er iets niet lekker zit? Dat leggen we je graag uit!

Warm houden of koelen?

Een spier verrekken is natuurlijk enorm vervelend, maar gelukkig zijn er dingen die je kunt doen om de klachten te verminderen. Afhankelijk van je klachten , hebben spieren die verrekt zijn baat bij warmte of juist verkoeling.

Verrekte spier behandelen met warmtemiddelen

Warmtemiddelen stimuleren de doorbloeding en zorgen ervoor dat afvalstoffen sneller worden afgevoerd. Hierdoor herstel je sneller. Je kunt een warme douche nemen om je spieren soepel te maken en daarna eventueel je rug insmeren met een warmtewrijfmiddel of een warmtepleister plakken. Er zijn daarnaast ook smeerbare pijnstillers verkrijgbaar.

Warmtepleisters
Er zijn pleisters die 8, 10 of 12 uur achtereen werken. Sommige pleisters plak je niet rechtstreeks op de huid, maar op het kledingstuk wat de pijnlijke plek bedekt. Andere soorten pleisters kan je wel rechtstreeks op de huid plakken. Lees goed de bijsluiter, want je mag de pleisters bijvoorbeeld niet doormidden knippen of meerdere malen gebruiken. Ook moet je de pleister niet langer laten zitten dan wordt aangegeven in de bijsluiter om de kans op bijwerkingen te verkleinen.

Oppassen met een gevoelige huid
Mensen met een gevoelige huid moeten sowieso oppassen met warmtemiddelen. Ten eerste lopen ze een groter risico op bijwerkingen zoals een branderige huid of zelfs brandwonden. Ten tweede kan de lijm die in de pleisters gebruikt wordt irritatie veroorzaken. Om die reden kun je de pleisters beter niet ’s nachts te gebruiken, want dan heb je het niet door als de pleister gaat irriteren. Daarnaast lig je als je slaapt langere tijd op je rug of zij onder een deken, wat de warmtewerking nadelig zou kunnen beïnvloeden. Voor warmtewrijfmiddelen gelden grotendeels dezelfde waarschuwingen.

Als je een teveel aan wrijfmiddel hebt gepakt, kan je dit eenvoudig verwijderen met een watje gedrenkt in babyolie of een andere neutrale olie. Vergeet niet na het gebruik van warmtewrijfmiddelen altijd goed je handen te wassen zodat je niet per ongeluk in je ogen wrijft of andere lichaamsdelen aanraakt waar je de warmte niet kunt verdragen.

Verrekte spier behandelen met verkoelende producten

Naast warmtemiddelen zijn er ook verkoelende producten om te gebruiken bij spierpijn. Deze bevatten veelal menthol of eucalyptus en verlichten niet alleen de fysieke pijn, maar helpen door hun rustgevende geur ook om de aandacht van de spierpijn af te leiden.

Verrekte spier behandelen met pijnstillers

Wil je geen producten plakken of smeren? Dan kan je er ook voor kiezen om een pijnstiller in te nemen. Ook pijnstillers nemen echter niet de oorzaak weg, maar bestrijden slechts het symptoom. Laat je door de huisarts of de apotheek goed adviseren over welke pijnstiller het meest geschikt is voor jou.

Zo voorkom je het: spierconditie

Het spreekt voor zich dat een goede spierconditie het risico op spierpijn en verrekte spieren kan verkleinen. Iedereen kan er wel eens last van hebben, maar als je regelmatig spierpijn hebt is het verstandig om je spieren te trainen om ze sterker te maken. Ook verbetert dit je houding. Het beste genees je spierpijn door rust te nemen, dus luister goed naar je lichaam.

Beeld: Getty Images, tekst santé

Tip van de redactie

Favoriet van de redactie

Loperswol, waarmee je blaren kunt voorkomen (en ook goed tegen likdoorns, hielspoor en andere voet ellende).

loperswol loopwol voetwol lanoline wandel wol wandelen blaren
Bestel hier

Gerelateerde artikelen