man

Waarom mannen niet graag naar de dokter gaan

Mannen en dokters: dat is vaak geen goede combinatie. Dat blijkt weer uit recent onderzoek, waaruit blijkt waarom mannen niet graag naar de dokter gaan.

Maar liefst 72 procent van de ondervraagde mannen doet liever huishoudelijke klusjes, zoals de wc schoonmaken, dan een bezoekje te brengen aan de dokter. Zo’n 65 procent probeert een bezoek aan een arts zo lang mogelijk uit te stellen en 20 procent geeft toe dat ze niet alles aan een dokter vertellen. 37 procent van de deelnemers houdt ook informatie achter over kwalen uit het verleden, omdat ze bang zijn voor een uitslag van een nieuwe diagnose.

Lees ook:5 vragen die de dokter vaak stelt

Risico

Er zit een risico aan als mannen een bezoek aan een dokter uitstellen, of zelfs niet gaan en als ze gaan dat ze dan niet alles vertellen.

Waarom vermijden mannen de dokter?

Deskundigen noemen verschillende redenen. Zo zegt een arts dat veel mannen een houding hebben als ‘Ik heb geen dokter nodig’. Dat gevoel kan voortkomen uit het feit dat mannen vaak het idee hebben dat een kwaal vanzelf overgaat en dat ze ondertussen een dokter niet willen lastigvallen.

Een andere deskundige zegt dat het aan aantal dingen kan liggen:

  • Angst: ze zijn bang dat ze een slechte uitslag te horen krijgen.
  • Het superhelden syndroom: mannen zien zichzelf graag als sterk en in staat om alles aan te kunnen. Een bezoekje aan een dokter wordt als zwak gezien.
  • Je kwetsbaar opstellen is stom: mannen vinden het heel moeilijk om zich kwetsbaar op te stellen. Vooral als het gaat om problemen als bijvoorbeeld erectiestoornissen. Dit soort problemen willen ze liever negeren, ook al kan een bezoekje aan een arts het probleem verhelpen.

Hoe kun je mannen naar de dokter krijgen?

Door niet naar een arts te gaan en een kwaal te vermijden, kun je het risico lopen dat een kwaal verergert of dat je er onnodig lang mee rondloopt.

Deskundigen hebben tips gegeven om mannen vaker naar de dokter te laten gaan:

  • Bied aan om samen te gaan: dus als jij bijvoorbeeld je bloed wilt laten testen, neem je partner mee om hetzelfde te laten doen.
  • Ziekenhuizen moeten meer voorlichting geven over typische mannenkwalen en het belang ervan om deze te laten onderzoeken. En deze informatie zou verkrijgbaar moeten zijn om plekken waar mannen vaak komen, zoals bijvoorbeeld de kapper, sportscholen of -clubs.

Bron: Healthline.com, beeld GettyImages

Tip van de redactie

Virtufit roeitrainer

Gerelateerde artikelen