Hond

Waarom een hond goed is voor je gezondheid

Een hond is niet alleen gezellig, maar heeft ook een positief effect op je gezondheid. 7 redenen om een hond in huis te halen.

1. Honden laten je bewegen
De hond moet uitgelaten worden en dat zorgt voor lichaamsbeweging. Mensen met een hond halen 34 procent vaker 150 minuten wandelen per week. Door met een puppy te wandelen, stijgt je loopsnelheid tot 28 procent. Wandel je met een ander persoon, is dat percentage maar 4 procent.

2. Honden maken je gelukkig
Uit een Japans onderzoek blijkt dat mensen die regelmatig in de ogen van hun hond kijken meer van het gelukshormoon oxytocine aanmaken. Dat zorgt voor ene geluksgevoel en vermindert de kans op depressie.

3. Honden zijn goed gezelschap
Uit Australisch onderzoek blijkt dat 85 procent van de hondenbezitters zich minder eenzaam voelt sinds ze een hond in huis hebben. Lees ook: als je hond je grote liefde is.

4. Honden verlagen de kans op hartklachten
Doordat een hond uitgelaten moet worden, hebben hondenbezitters minder kans op hartklachten, obesitas, een hoge bloeddruk en cholesterol. Dat een hond goed is voor je hart blijkt uit een hele grote wetenschappelijke studie over meerdere jaren en met dat van verschillende onderzoeken.

5. Honden verbeteren samenwerking
Onderzoek van Central Michigan University ontdekten dat samenwerken in een groep beter gaat als er een hond aanwezig is. De teamleden beoordelen elkaar beter op het gebied van vertrouwen en samenwerking.

6. Honden zijn goed voor sociale contacten
Tijdens het uitlaten van de hond leg je makkelijk sociale contacten. Uit recent onderzoek blijkt dat honden ook goed zijn voor de liefde. Mannen blijken vaker het telefoonnummer van een vrouw te krijgen als ze een hond bij zich hebben. En uit een ander onderzoek blijkt dat mannen en vrouwen vaker naar rechts swipen op Tinder als ze ene profielfoto met een hond zien.

7. Honden zijn goed voor kinderen
Kinderen die een hond hebben, bewegen meer dan kinderen zonder hond. Kinderpsycholoog Robert Bierer ontdekte daarnaast dat kinderen met een hond meer zelfvertrouwen hebben. Een hond is daarnaast een trouw maatje, die altijd een luisterend oor biedt. Wist je dat er speciale zwembadjes bestaan waar honden en kinderen samen in kunnen?

Beeld: GettyImages

Tip van de redactie