5 voordelen van de kou

5 voordelen van de kou

Natuurlijk valt er van alles te klagen als het koud is, maar de kou heeft juist ook voordelen voor je gezondheid.

1. Je bent productiever en scherper

Bij lagere temperaturen kun je je beter concentreren. Uit Brits onderzoek blijkt dat mensen taken beter uitvoeren in een koele ruimte dan in een warme ruimte, en dat de productiviteit in de zomer tot wel twintig procent lager ligt dan in de winter. Mogelijke verklaring: in de zomer heeft je brein meer glucose (brandstof) nodig om te functioneren. Door warmte daalt je bloedsuikerspiegel namelijk sneller dan anders en dat moet worden hersteld. Onderzoek door de universiteit van Helsinki wijst uit dat we het productiefst zijn bij temperaturen tussen de 15 en 25 graden. Daar zit nogal een verschil tussen, maar het lijkt erop dat de invloed van kou positief is voor de productiviteit.

2. Je verbrandt meer calorieën

De winter is hét moment om wat gewicht te verliezen. Uit onderzoek, gepubliceerd in European Journal of Applied Physiology, blijkt namelijk dat je immuunsysteem en stofwisseling een boost krijgen door kou. Volgens de onderzoekers maakt je lichaam door kou zogeheten catecholamines aan (hormonen die vetverlies stimuleren). Hierdoor worden vooral vet rond de buik en vetreserves aangepakt. Ook een koude slaapkamer kan bijdragen aan je droomfiguur: dat stimuleert je stofwisseling en zou op lange termijn zelfs de kans op diabetes kunnen verlagen. Bij lage temperaturen verbrand je bovendien meer calorieën: doordat je stofwisseling in standje turbo gaat, moet je lichaam harder werken om je lichaamstemperatuur te reguleren. Verwacht overigens geen wonderen, want het gaat maar om een beetje extra verbranding.

3. Je sportprestaties verbeteren

Een onderzoek van de University of Massachusetts toont aan dat duursporters in de kou beter presteren. De onderzoekers ontdekten dat de snelste tijden gelopen werden bij temperaturen tussen 1 en 10 °C. Bij hogere temperaturen werden de tijden slechter. De optimale temperatuur is 5 °C. Dat komt doordat hogere buitentemperaturen niet alleen de bloedsomloop meer belasten, maar er ook voor zorgen dat de spieren minder zuurstof krijgen. En by the way, wist je dat buiten sporten je ook blijer maakt? Door duurtraining in de kou maakt je lichaam het gelukshormoon serotonine aan. Dit werkt zelfs vier keer beter tegen depressieve buien dan antidepressiva, aldus een onderzoek van de Amerikaanse Duke University.

4. Je huid ziet er mooier uit

In de winter is de lucht droog. De combinatie van koude lucht en de verwarming die aanstaat, is killing. Hydraterende crème, handcrème en lippenbalsem zijn je redder in de nood. Volgens de Harvard Medical School vergroot kou de flexibiliteit van bloedvaten: ze krimpen (zodat je minder warmte kwijtraakt) en verwijden zich zodra je daarna een warme ruimte binnenkomt, waardoor je rode wangen en een gezonde gloed krijgt. Voor een glimmend hoofd hoef je ook niet bang te zijn. Je huid produceert namelijk minder olie en talg in de winter, wat een matte huid en minder puistjes oplevert. En alsof dat je nog niet mooi genoeg maakt, bevordert kou ook nog je bloedcirculatie, waardoor wallen worden tegengegaan.

5. Je slaapt beter

Als je in slaap probeert te vallen, daalt je lichaamstemperatuur. In de zomer kan dat proces wel twee uur duren, terwijl je in de winter stukken sneller afgekoeld bent. Volgens het American Academy of Sleep Medicine ben je in de winter ook geneigd langer te slapen: doordat het vroeger donker wordt, begint je lichaam eerder met het aanmaken van slaaphormoon melatonine. Gewoon lekker aan toegeven, want een goede nachtrust heeft echt alleen maar voordelen.

Tekst: Kim van der Meulen | Beeld: Shutterstock